· · Коментари: 0

Црква данас слави празник посвећен преносу моштију СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ: Према веровању, жене не би требало данас да раде ЈЕДНУ СТВАР

Свети Јован Златоусти и празници посвећени овом свецу поштује се у целом хришћанском свету

1675861181_svetijovan.png
Фото: Yоутубе/принтсцреен/ Лепота Православља

Верици Српске православне цркве на данашњи дан славе велики црквени празник посвећем светом Јовану Златоустом, празник преноса моштију светог Јована Златоустог,  великог учитеља Православља из 4. века, родом из Антиохије, иначе једног од Света три јерарха.

Ово је дан молитвеног сећања на пренос Моштију овог светитеља из јерменског села Комана, где се као изгнаник упокојио, у Цариград, где је раније био патријарх. Упокојио се 407. године. Због беседништва назван Златоустим. Оставио је бројна писана дела.

Запалите свећу у част Светог Јована Златоустог и помолите му се. Наводно, након тога све ће вам у животу ићи лакше...

Верници са наших простора још га називају и „златном трубом Православља“ због упорности и жара којима је у својим говорима људима указивао на снагу и исправност хришћанства.

Према легенди, 30 година након смрти свеца цар Теодосије Млађи донео је одлуку да мошти Светог Јована Златоустог врате у Цариград. Међутим, прича се да ковчег светитеља нико није могао да помери све док цар није написао писмо у коме је Светог Јована молио за опроштај у име своје мајке царице Евдоксије због које је светитељ и прогнан из Цариграда. Једном када је писмо било положено на ковчег, предање каже, он постаде лак и војници га понесоше.

Народна веровања и обичаји

У неким крајевима Србије још се и данас верује да жене на празник Светог Јована Златоустог не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер овај светитељ не жели да оне на његов празник раде већ да се сви пођеднако, уз неку добру књигу, опусте и посвете духовном развоју пре него материјалном богаћењу.

Ако већ успете да побегнете од обавеза у овом стресном времену, прошетајте и до цркве. Запалите свећу у част Светог Јована Златоустог и помолите му се. Наводно, након тога све ће вам у животу ићи лакше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.