Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВИ ЕНГЛЕСКИ КРАЉЕВИ венчали су се у својој земљи - ОСИМ ЈЕДНОГ (ФОТО)

У дугој историји енглеске краљевине, а потом и Уједињеног Краљевства, само један крунисани владар или престолонаследник није се венчао на територији Енглеске односно Велике Британије

1674569948_TVRDjAVA-GDE-SE-VENCAO-RICARD-LAVLJE-SRCE-DANAS-JE-MUZEJ-Foto-J.-Matijevic.jpg
Фото: Ј. Матијевић/ Википедија
Oglas

 Јединог који је то учинио, ратови и освајања су приморали да тако поступи и да у брак ступи далеко од граница своје земље. Иако је име невесте и будуће краљице било познато готово три године, а венчање договорено, све је претило да се претвори у бродолом јер стварног бродолома у овој причи и јесте било.

Реч је о енглеском краљу Ричарду Првом Лављем Срцу који се венчао у Лимасолу на Кипру са Беренгаријом од Наваре. Њиховом ступању у брак, претходила је, по многу чему филмска прича.

Фото: Википедија

После освајања Сицилије, а у Трећем крсташком походу, на путу према Јерусалиму, Ричард се због олујног невремена зауставио на Родосу, априла 1191. године. Вереницу Беренгарију Наварску видео је само једном, неколико година пре венчања. Али, Ричардова мајка је уговарала венчање са Беренгаријиним оцем, краљем Наваре. Кад је Беренгарија са Ричардовом мајком и сестром Џоаном, кренула за Ричардом десио им се бродолом крај Кипра. Самопроглашени деспот Кипра Исак Комнин је заробио благо са потопљених бродова, а и Ричардову вереницу. На ту вест, краљ „лављег срца“ кренуо је у мају са Родоса да их спасе, али и његову флоту је захватило невреме. До Лимасола на Кипру, Ричардова флота је стигла 6. маја 1191. и заузела га. Исак Комнин захтевао је одлазак крсташа, па је уследио рат Ричарда и деспота Кипра. Ричарду се придружио део племства Кипра незадовољног Исаковом влашћу, а будући да је Ричардова војска била већа и боље опремљена – победила је.

Фото: Википедија

Тако се посло много перипетија, венчање Ричарда Првог и Беренгарије од Наваре било је 12. маја 1191. године у Лимасолу.

Овај град смештен на обалама Средоземног мора, на југу трећег по величини острва у Медитерану, због дивних плажа, одличног провода и богате туристичке понуде, сваке године жељено је одредиште милиона туриста из целог света. Други је по величини град на Кипру (после Никозије), у журбано се развија, расте са грађевинама „небу под облаке“, привлачи многобројне инвеститоре, али истовремено љубоморно чува своје историјско наслеђе.

Једно од таквих места је и Средњовековна тврђава Лимасола, која се налази у срцу старог дела града, одмах изнад старе луке, а баш у њој је Ричард своје „лавље срце“ поклонио Беренгарији од Наваре. Иначе, зидине овог утврђења имају велики археолошки значај. Током векова трпела је нападе многих окупатора, оштећена је и у земљотресима 1567. и 1568. Обновиле су је Османлије 1590. и од тада има данашњи изглед. У оквиру ове тврђаве сада је кипарски Средњовековни музеј.

Осим крстарењем бродом, диван начин да се види Лимасол је и шетња променадом Молос, уз саму обалу мора. Простире се од старе луке до плаже Олимпион бич. Препознатљива је по двоструком реду палми. Сматра се једним од најлепших паркова у Медитерану. У близини шеталишта Молос налазе се улица Анексартисиас позната по продавницама, кафићима и ресторанима, стара лука, новоизграђена марина, која се сврстава међу најбоље и најважније луке Медитерана.

Поред старе луке, нова Лимасол марина је пројектована тако да се беспрекорно уклопи у окружење које чине стари град и средњовековна тврђава. Има много ресторана, барова и кафића.

Осветљена, посебно је лепа ноћу, али је за шетње, дружење, ручкове и вечере, идеална у свако доба дана.

Ј. Матијевић

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas