Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уметница одлучила да живи У ЛУДНИЦИ - Њена дела траже широм света, а ТРАУМУ из детињства никад није преболела (ФОТО)

Јапанска ликовна уметница и књижевница. Током каријере је радила кроз различите медије, као што су сликарство, колаж, перформанси и инсталације; а сви они изражавају њен интерес за психоделичне боје, понављања и матрице

1646921033_46998.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Јајои Кусама је јапанска концептуална уметница и књижевница, једна од првих авангардних уметница. Има 93 године и даље ствара.

Кусама је рођена у јапанском граду Нагано у имућној породици која ју је успешно заштитила од ужаса Другог светског рата, истовремено је заробивши у вртлог породичне драме из кога се, како тврди, никада није потпуности извукла.

Туфне као заштитни знак
На радовима Кусаме већ годинама доминирају туфне, а ево како се она изразила о њима: "Туфна има облик сунца, што симболизује енергију цијелога свијета и нашег живота, али и облик мјесеца који симболизује мир. Округле, мекане, бесмислене и незнајуће…туфне постају покрет. Оне су пут ка вјечности."

Кусамина окрутна мајка и неверни отац, те њихов климави брак чинили су више него дисфункционалну породичну јединку која јој није посвећивала превише времена, доследно јој ускраћујући подршку у креативним аспирацијама.

Мајка је била нарочито против њеног уметничког рада, инсистирајући да поштује друштвене конвенције и тежи доброј удаји и традиционалнијем путу. Упркос томе, она ће почети са сликањем у десетој години живота, након што први пут доживи визуелне и аудиторне халуцинације које ће је заувек пратити.

Већ 40 година живи у менталној установи. Јајои болује од шизофреније и асексуалног је опредељења. Када је била дете ушла је у собу својих родитеља док је њен отац имао односе са љубавницом.  То јој је остала траума и због тога нема односе. 

Једно време је живела у Америци, али није била прихваћена. Након повратка у Јапан су кренуле изражене халуцинације због чега се сама пријавила у душевну болницу. Иронично, али тек  тада почиње да зарађује од својих радова. Њени радови су богати различитим бојама.

Прочитајте још: "Tешко је упознати љубав свог живота": Девојка је одлучила да ПУШТА БРАДУ и за то има СНАЖАН разлог (ФОТО)

Она је 2014. године проглашена за најпопуларнију уметницу на свету. И њени радови су били изложени у МОМА у Нјујорку, 50 година након неуспеха и разочарења, али је поживела довољно да то доживи.

Понекад сматрана матријархом савремене уметности, она је савршен пример ствараоца који пркоси друштвеним и уметничким конвенцијама, стално пропитујући статус кво и изазивајући посматрача, неуморно балансирајући уметнички интегритет и креативност са комерцијалним успехом и културном релевантношћу.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas