Oglas
· · Komentari: 0

Umetnica odlučila da živi U LUDNICI - NJena dela traže širom sveta, a TRAUMU iz detinjstva nikad nije prebolela (FOTO)

Japanska likovna umetnica i književnica. Tokom karijere je radila kroz različite medije, kao što su slikarstvo, kolaž, performansi i instalacije; a svi oni izražavaju njen interes za psihodelične boje, ponavljanja i matrice

1646921033_46998.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub
Oglas

Jajoi Kusama je japanska konceptualna umetnica i književnica, jedna od prvih avangardnih umetnica. Ima 93 godine i dalje stvara.

Kusama je rođena u japanskom gradu Nagano u imućnoj porodici koja ju je uspešno zaštitila od užasa Drugog svetskog rata, istovremeno je zarobivši u vrtlog porodične drame iz koga se, kako tvrdi, nikada nije potpunosti izvukla.

Tufne kao zaštitni znak
Na radovima Kusame već godinama dominiraju tufne, a evo kako se ona izrazila o njima: "Tufna ima oblik sunca, što simbolizuje energiju cijeloga svijeta i našeg života, ali i oblik mjeseca koji simbolizuje mir. Okrugle, mekane, besmislene i neznajuće…tufne postaju pokret. One su put ka vječnosti."

Kusamina okrutna majka i neverni otac, te njihov klimavi brak činili su više nego disfunkcionalnu porodičnu jedinku koja joj nije posvećivala previše vremena, dosledno joj uskraćujući podršku u kreativnim aspiracijama.

Majka je bila naročito protiv njenog umetničkog rada, insistirajući da poštuje društvene konvencije i teži dobroj udaji i tradicionalnijem putu. Uprkos tome, ona će početi sa slikanjem u desetoj godini života, nakon što prvi put doživi vizuelne i auditorne halucinacije koje će je zauvek pratiti.

Već 40 godina živi u mentalnoj ustanovi. Jajoi boluje od šizofrenije i aseksualnog je opredeljenja. Kada je bila dete ušla je u sobu svojih roditelja dok je njen otac imao odnose sa ljubavnicom.  To joj je ostala trauma i zbog toga nema odnose. 

Jedno vreme je živela u Americi, ali nije bila prihvaćena. Nakon povratka u Japan su krenule izražene halucinacije zbog čega se sama prijavila u duševnu bolnicu. Ironično, ali tek  tada počinje da zarađuje od svojih radova. NJeni radovi su bogati različitim bojama.

Pročitajte još: "Teško je upoznati ljubav svog života": Devojka je odlučila da PUŠTA BRADU i za to ima SNAŽAN razlog (FOTO)

Ona je 2014. godine proglašena za najpopularniju umetnicu na svetu. I njeni radovi su bili izloženi u MOMA u Njujorku, 50 godina nakon neuspeha i razočarenja, ali je poživela dovoljno da to doživi.

Ponekad smatrana matrijarhom savremene umetnosti, ona je savršen primer stvaraoca koji prkosi društvenim i umetničkim konvencijama, stalno propitujući status kvo i izazivajući posmatrača, neumorno balansirajući umetnički integritet i kreativnost sa komercijalnim uspehom i kulturnom relevantnošću.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas