Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уштедите новац без одрицања: Како да примените принцип 50-30-20?

Уштеда новца понекад може изгледати као изазов, али уз мало дисциплине и планирања можете се приближити безбрижнијој финансијској будућности

1705503404_shutterstock_410140204.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Примените ових 5 правила штедња и направићете реалне оквире за уштеду у 2024. години.

Трошите мање него што зарађујете

 Најважнија ствар коју треба да поставите као свој циљ јесте да имате контролу над својим финансијама. Увек водите рачуна да на крају потрошите мање него што зарадите, тако да увек можете да уштедите. Наравно, то захтевал да направите реалан буџет, у којем треба да узмете у обзир свој животни стил и своја мала задовољства. На тај начин све изгледа као планирање, а не као задатак.

Примењујте принцип 50-30-20

 Као добар начин уштеде може вам се показати и принцип 50-30-20. Према њему, 50% прихода иде на основне трошкове, као што су рачуни, кредит, храна и здравствени трошкови. То су незаобилазни трошкови, који су део свакодневне рутине сваког човека.

 Затим, 30% представља трошкове за оне ствари које нису нужно неопходне, али које вам доносе удобност и радост: одмор, одећа, шминка и друге забавне активности. Коначно, 20% представља новац намењен штедњи: хитном фонду и инвестицијама.

Купујте само ствари које вам доносе вредност

 Трудите се колико год је то могуће да избегнете трошење на ствари које су само привремене и којих се нећете сетити за неколико дана, попут блузе која вам ни не користи. УлажИте у своја искуства и у ствари које вас чине срећном. Цео овај процес захтева ригорозну селекцију, пажљиво доношење одлука, а такође и да заиста познајете себе.

Однос према новцу

Новац је важан за сигурну и удобну будућност. Требало би да размислите и модификујете ограничавајућа уверења везана за новаци да поштујете своје време и рад. Пажљиво управљајте буџетом и избегавајте гомилање дугова када то није неопходно.

Поставите себи јасне циљеве

Било да се радило о уштеди новца за одмор, било да желите да уштедите за неку едукацију, увек постављајте јасне и мерљиве циљеве, везане за контекст у коме се се налазите у одређеној фази свог живота. Ови јасни и реални циљеви помажу вам да останете мотивисан и да своје трошкове одржавате под конац. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas