Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ВЕЛИКИХ 5" ОСОБИНА ЛИЧНОСТИ: Свака од њих у одређеним комбинацијама формира јединствену личност - Које карактеристике преовладавају код вас?

Психолози верују да постоји пет основних димензија личности

1695026360_shutterstock_621333461.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Многи савремени психолози личности верују да постоји пет основних и такозваних димензија личности, које се често називају "Великих пет" особина личности. 

"Великих пет" особина личности су екстраверзија, пријатност, отвореност, савесност и неуротицизам.

Свака од ових особина, ту је да у комбинацији у састави једну личност. У већој или мањој количини, свака особа их има. Ево шта оне представљају тачно.

Отвореност

Отвореност наглашава машту и увид највише од свих пет особина личности. Људи који имају велику отвореност обично имају широк спектар интересовања. Радознали су о свету и другим људима и жељни су да науче нове ствари и уживају у новим искуствима.Људи који имају висок ниво ове особине личности такође имају тенденцију да буду авантуристи и креативци. Насупрот томе, људи са ниским нивоом ове особине личности су често много традиционалнији и могу се борити са апстрактним размишљањем.

Савесност

Међу сваком од особина личности, савесност је она коју дефинишу високи нивои промишљености, добра контрола импулса и понашања усмерена ка циљу. Веома савесни људи имају тенденцију да буду организовани и пазе на детаље. Планирају унапред, размишљају о томе како њихово понашање утиче на друге и пазе на рокове.

Неко ко има ниже резултате у овој примарној особини личности је мање структуриран и мање организован. Они могу одуговлачити да обаве ствари, понекад потпуно пропуштајуц́и рокове.

Екстраверзија

Екстраверзија је особина личности коју карактеришу раздражљивост, друштвеност, причљивост и велика количина емоционалне експресивности. Људи са високим степеном екстраверзије су отворени и често имају налете енергије када се налазе у друштву. Бити у близини других помаже им да се осец́ају енергично и узбуђено.

Људи који имају низак ниво ове особине личности су интроверти и обично су резервисани. Они имају мање енергије да троше у друштвеним окружењима и друштвени догађаји могу да се осец́ају исцрпљујуц́е. Интровертима је често потребан период самоц́е и тишине да би се "напунили".

Сагласност

Ова особина личности укључује атрибуте као што су поверење, алтруизам, љубазност, наклоност и друга просоцијална понашања. Људи који имају висок ниво пријатности, тачније сагласности, углавном су  кооперативнији, док они са ниским нивоом ове црте личности имају чест осећај за  конкуренцијом, а понекад су чак и манипулативни.

Неуротицизам

Неуротицизам је особина личности коју карактеришу туга, ц́утљивост и емоционална нестабилност. Појединци који имају висок ниво неуротицизма имају тенденцију да доживљавају промене расположења, анксиозност, раздражљивост и тугу.

Они са ниским нивоом ове особине личности могу бити стабилнији и емоционално отпорнији, пише "Верywеллминд.цом".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas