Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници често не ураде ВАЖНУ ствар пред спавање: Свештеници кажу да су многи заборавили на важан обред

Свештеници истичу да сваки верник пред спавање треба да уради следећу ствар

1699545350_Foto-Shuttertsock-molitva.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Након дугог и напорног дана обично једва чекао да легнемо у постељу и заспимо. Међутим, често заборавимо једну важну ствар, а то је православна пракса очишћења пред спавање - молитва.

Свештеници саветују да треба да се вратимо православљу, а то значи себи и да почнемо да практикујемо вечерње и јутарње молитве, јер је то најбоља "душевна терапија" која ће нам помоћи да сваки дан започнемо са благословом.

У књизи "Посаветуј ме, оче" коју је издала СПЦ, а која има за циљ да реши најчешће недоумице верника свештеник подсећа на речи Светог Теофана Затворника, чиме се сугерише да је у врме пред спавање најважније осободити своју душу и ум:

- Увече треба душу очистити од свега и ослободити је (покајањем, скрушеношћу) - говори Свети Теофан Затворник, од свега световног, да би постала слободна и сама са Господом. И тако треба одлазити на починак. Без тога не треба уснути, него се потрудити да се тако  припремимо за починак.

Сваког дана пре сна треба се сетити свих грехова, учињених тог дана и покајати се пред Господом, и опростити свима који су нас тог дана увредили. 

Вечерње и јутарње молитве

Веран човек је увек преплитао свој дан са молитвом. Углавном је молитви пре свега, посвећивао тренутке ујутру, у подне и увече. Можемо се молити спонтано, својим речима, али можемо користити и молитвене обрасце који у себи носе богатство које се у њих преливало кроз векове.

"Молитва је побожно управљање душе човекове Богу", говори Блаженопочивши Патријарх Павле, "или беседа срца са Богом, кроз коју, представљајући невидљиво Бога пред собом, човек излива пред Њим осећања своје душе. Нема ничег драгоценијег од молитве у животу човечијем. Она и немогуће чини могућим, тешко чини лаким, неугодно претвара у угодно. Молитва је толико потребна човековој души, колико и ваздух дисању. Ко се не моли, тај је лишен разговора са Богом, сличан је сувом, неплодном дрвету које се сече и у огањ баца (Мат. 7, 19)".

Вечерње молитве ће омогућити да се душа очисти од свих негатива које су се тамо накупиле у једном дану, и вероватно ће сви потврдити да ће га молитва за будућност учинити јаком и слатком. За оне који редовно учествују у јутарњим и вечерњим духовним праксама, са одређеним временом ће желети да се даље развијају и схватају нове аспекте наше религије.

У које време треба читати јутарње и вечерње молитве?

- О томе је јасно написано у сваком молитвенику. ”Уставши од сна, пре сваког другог дела, стани пред Свевидећег Бога и осенивши се крсним знамењем реци...” Осим тога, сама смисао речи нам говори да јутарње молитве треба читати на почетку дана, када наш ум још није оптерећен мислима. А вечерње молитве треба читати пре спавања, после свега. У овим молитвама сан се упоређује са смрћу а наша постеља са самртничким одром. Било би заиста чудно да, пошто смо говорили о смрти, седнемо пред телевизор или да разоварамо са члановима породице, каже отац Душан.

Свако молитвено правило се заснива на искуству Цркве. Ова правила не нарушавају човекову слободу, али нам помажу да стекнемо највећу духову корист. Наравно, постоје одступања од правила, а она се примењују у неким непредвиђеним околностима.

Вечерња молитва

Почетак: Благословен Бог наш...

Ако није свештеник: Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.
Затим:

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

Слава; И сада;

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава; И сада;

ОЧЕ НАШ Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Онда: СИМБОЛ ВЕРЕ.

Тропари, глас 6:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших: јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада: Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надмо, но да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (12 пута)

Молитва пре спавања, против искушења у сну

Преславни Господе, Непролазни, Чисити, Једини Безгрешни, очисит мене, слугу Твога, од сваке нечистоте тела и духа, покажи ме чиста благодаћу Христа Бога, и освети ме силаском Светога Духа Твог, да бих се, тргнувши се од магле нечистих маштања ђаволских и свакога искушења, удостојио да у потребно време приступим и примим чудесне и страшне Тајне Твоје. Јер Ти благосиљаш и освећујеш све и сва, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и са Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Када одлазиш на спавање, изговори:

У руке Твоје, Господе Исусе Христе, Боже мој, предајем дух свој: Ти ме благослови, Ти ме помилуј и живот вечни даруј ми. Амин.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas