Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО ЈОВАНКА БРОЗ И ТИТО НИСУ ИМАЛИ НАСЛЕДНИКЕ? Њена сестра одговорила на питање које је занимало целу Југославију

Јованка Броз је према речима њене сестре била потпуно посвећена Титу и његовом животу

1695977633_jovanka-broz-i-tito.jpg
Фото: Архива Новости
Oglas

Јованка Будисављевић и Јосип Броз Тито тајно су се венчали 15. априла 1952. године. Овај догађај као и бројне друге детаље о њиховом животу и данас прате мистерије.

Одговоре на бројна питања дала је сестра бивше прве даме СФРЈ Нада Будисављевић у књизи "Нада Будисављевић: Моја сестра Јованка Броз" аутора Жарка Јокановића.

- Ми смо се венчали у априлу 1952. године у Илоку, у једној ловачкој кући, а случајност је хтела да сам ја за време Сремског фронта водила болницу баш у том месту - испричала је деценијама касније Јованка Броз у ексклузивној исповести књижевнику и сценаристи Жарку Јокановићу, коју је пренео "Блиц".

Зашто Јованка и Тито нису имали децу?

Ово питање постављали су многи, Тито је иначе оставио иза себе бројне наследнике. Шта је о овом питању рекла Јованкина сестра?

- Највероватније да је њена добровољна одлука била да немају деце. Јер би то Титу у том тренутку могло да нашкоди. Кажем, највероватније, јер ја то не знам. Њена жртва је била комплетна за њега. Она се од самог почетка ставила у службу њему као неко ко је посвећен, као опатица која се посвети својој религији. Она је амортизовала сваки ударац који је био намењен њему. И онда је глумила да је много јача него што је била. Деловала је као кремен-камен, као жена стена. И то се касније злоупотребљавало.

Нада Будисављевић открила је Жарку Јокановићу да је Тито испунио обећање када је рекао да ће се бринути и о њој и њиховој сестри Зори.

- Ми смо и даље живеле у истом стану, а трошкове нашег издржавања сад је сносио он јер је Јованка демобилисана и није више радила. Зора и ја се враћамо из Ужичке 15 потпуно умирене. У нашем животу се ништа неће променити. Имамо утисак о њему да је један много fiн човек. Одједанпут је Тито од тог идола и те иконе постао један много fiн човек, топао, не бих рекла обичан човек, али једноставно драг човек.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas