Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO JOVANKA BROZ I TITO NISU IMALI NASLEDNIKE? NJena sestra odgovorila na pitanje koje je zanimalo celu Jugoslaviju

Jovanka Broz je prema rečima njene sestre bila potpuno posvećena Titu i njegovom životu

1695977633_jovanka-broz-i-tito.jpg
Foto: Arhiva Novosti
Oglas

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito tajno su se venčali 15. aprila 1952. godine. Ovaj događaj kao i brojne druge detalje o njihovom životu i danas prate misterije.

Odgovore na brojna pitanja dala je sestra bivše prve dame SFRJ Nada Budisavljević u knjizi "Nada Budisavljević: Moja sestra Jovanka Broz" autora Žarka Jokanovića.

- Mi smo se venčali u aprilu 1952. godine u Iloku, u jednoj lovačkoj kući, a slučajnost je htela da sam ja za vreme Sremskog fronta vodila bolnicu baš u tom mestu - ispričala je decenijama kasnije Jovanka Broz u ekskluzivnoj ispovesti književniku i scenaristi Žarku Jokanoviću, koju je preneo "Blic".

Zašto Jovanka i Tito nisu imali decu?

Ovo pitanje postavljali su mnogi, Tito je inače ostavio iza sebe brojne naslednike. Šta je o ovom pitanju rekla Jovankina sestra?

- Najverovatnije da je njena dobrovoljna odluka bila da nemaju dece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo da naškodi. Kažem, najverovatnije, jer ja to ne znam. NJena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namenjen njemu. I onda je glumila da je mnogo jača nego što je bila. Delovala je kao kremen-kamen, kao žena stena. I to se kasnije zloupotrebljavalo.

Nada Budisavljević otkrila je Žarku Jokanoviću da je Tito ispunio obećanje kada je rekao da će se brinuti i o njoj i njihovoj sestri Zori.

- Mi smo i dalje živele u istom stanu, a troškove našeg izdržavanja sad je snosio on jer je Jovanka demobilisana i nije više radila. Zora i ja se vraćamo iz Užičke 15 potpuno umirene. U našem životu se ništa neće promeniti. Imamo utisak o njemu da je jedan mnogo fin čovek. Odjedanput je Tito od tog idola i te ikone postao jedan mnogo fin čovek, topao, ne bih rekla običan čovek, ali jednostavno drag čovek.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas