Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто су ЈАЈА и ЗЕКЕ главни симболи Ускрса? Земље из којих су потекли главни представници једног од највећих хришћанских празника

Прича која се крије иза симбола Ускрса

1681067762_uskrs.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јаје асоцира на плодност односно на зачетак живота. Љуска јајета представља симбол празну гробнице након што се Исус подигао из мртвих.

Према предању, ускршњи зека је изворно имао улогу судије који је одлучивао хоће ли деца бити злочеста или добронамерна.

После Божића, Ускрс је највећи празник у хришћанском свету приликом којег се не радују само деца него и одрасли. Све почиње Великим петком, пре великог догађаја Васкрса у недељу, а завршава се празником у понедељак.

Ако купујете чоколадне посластице за децу или планирате неки ускршњи излет, можда ће вас нешто више занимати о овом великом празнику и зашто на овај дан на својим трпезама имамо ускршња јаја и зечеве.

Порекло ускршњих јаја

Када се ради о верској важности, Ускрс је на врху, иако је за хришћане и Божић подједнако битан. Ускрс је по дефиницији у самом епицентру хришћанске вере јер без њега хришћанство не би ни постојало, будући да обележава тренутак Христовог ускрснућа.

Прастари је обичај да се током Ускрса једу чоколадна јаја и зечићи. На пример, прво чоколадно јаје у Уједињеном Краљевству датира из давне 1873. године када је породична фирма Фрајс представила кугласту грицкалицу. Убрзо се појавила конкуренција, а Кедбери је предњачио тако што је две године касније лансирао властита чоколадна ускршња јаја.

Као што смо на почетку текста напоменули, јаје представља плодност, а малено пиле је симболика рађања и живота. Стара римска пословица каже како сав живот долази из јајета.

Многе културе још од давнина негују обичај даривања и размене јаја, јер се сматрало да терају зле силе и доносе срећу. Временом, хришћани су присвојили јаје као ускршњи симбол дајући му ново значење - баш као што пиле излази из јајета и почиње да живи, тако је и Исус изашао из гроба и започео нови и вечни живот.

Управо због тога и разбијање јајета има симболично значење. Шупљи део јајета, хришћани виде као симбол ускрснућа јер опонаша Исусов празан гроб након што је разапет на Велики петак.

Одакле долази ускршњи зец?

За већину становништва, зечићи су дугодлаки кућни љубимци који поскакују и шетају по дворишту остављајући за собом весеље и добре вибрације. Али на верској основи, Библија не спомиње митску животињу с дугим зубићима која доноси јаја деци зато што су се добро понашала, па се поставља питање одакле је тачно дошао ускршњи зец.

Према народном предању, ускршњи зец потиче од немачких лутерана и изворно је имао улогу судије који је одлучивао хоће ли деца бити злочеста или добра током Ускрса. Легенда каже да је створење носило корпу обојених јаја, као и слаткише и играчке у домове најбоље одгојене деце.

По другој теорији, пагански Англосаксонци су у пролеће одржавали гозбе у част Еостре - паганске богиње плодности људи чије је име надахнуло назив "Васкрс". Према легенди, Еостра је трансформисала птицу која је умирала и патила, у зеца како би преживео и чак је имао крзно које га је грејало, али је невероватно што је још увек легао јаја попут птице. Једино познато спомињање Еостре, потиче из списа часног Беде, британског свештеника који је живео у касном седмом и раном осмом веку.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas