Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПИТАМ СЕ, ПИТАМ

Зашто су портрети на кованицама рађени ИЗ ПРОФИЛА, а на папирним новчаницама УВЕК АНФАС?

У књизи Роберта Френка, "Економски природњак", нашли смо одговор за једно од занимљивих питања.

1634983371_pjimage--47-.jpg
Фото: Deposit
Oglas

Ако у џепу имате ситниш с неким ликом, обратите пажњу: сви ликови, на свим кованицама, дати су из профила. А сада погледајте папирни новац у новчанику и нећете видети ни један профил. На новчаницама су сви портрети урађени анфас.

Мање-више, у свим земљама је тако: профил на кованицама и анфас на папирним новчаницама. 

Прочитајте још: Ево из ког ИЗНЕНАЂУЈУЋЕГ разлога НИКАДА нећете видети комарце у Дизни парку

Због чега постоји таква разлика?

Кратак одговор би гласио да, иако уметници углавном дају предност анфас портретима, теже је направити препознатљив анфас портрет на кованицама због техничких тешкоћа гравирања на металу.

Анфас на папирном новцу се теже фалсификује због веће сложености слике.

Рељеф расположив за портрете на кованицама углавном износи само делић центиметра, због чега је тешко угравирати појединости неопходне за лако препознатљив анфас портрет.

Насупрот томе, лице из профила се углавном лако препознаје само по силуети. Појединости потребне за препознатљив анфас портрет могу да се угравирају на кованицама, али само уз знатне трошкове. А брзо би се излизале од велике употребе.

Зашто се профил не ставља и на папирнате новчанице?

Иако би се профил личности лако препознао на папирнатој новчаници, ипак је одлучено да се ставља анфас портрет, из крајње практичног разлога. Анфас на папирном новцу се теже фалсификује због веће сложености слике.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas