Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега се СРПСКА НОВА ГОДИНА слави баш 13. јануара? Ево када је прослављена први пут

Срби сутра славе Српску Нову годину

1705071212_shutterstock_792351811.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пре Првог светског рата прославе Нове године су биле ретке и скромне, а чињеницу да је 1. јануара наступила “нова година” новине су помињале ретко и никада на првој страни.

Како је Божић прослављан 25. децембра, он је био централни догађај, па је сав гламур и сјај био усмерен на овај велики црквени празник, док су дочеци без каквих данас не можемо да замислимо Нове године били права реткост.

Ипак, након Првог светског рата ово је почело да се мења. Године 1919. држава Србија је прешла на рачунање времена по грегоријанском календару. Како Српска православна црква никада није признала овај календар она је наставила да обележава празнике на дотадашњи начин. И тако је рођена и тада први пут прослављена “Српска Нова година”…

Судећи по новинским насловима и огласима из оног доба, ово је изазвало приличну забуну. Негде у то време и прославе Нових година постају све чешће, па је међу ондашњим огласима могуће пронаћи рекламе за дочек “католичке” нове године, “православне” нове године, “српске нове године”…

Од 1923. овакви огласи доживљавају прави бум! У наредним годинама није било виђеније београдске кафане или биоскопа који нису организовали “дупли” дочек Нове године. Иако прослава 13. никада није била “званична”, Срби су је радо славили – весело и помало из ината.

Након Другог светског рата нове власти су покушале да забране слављење Српске Нове године. У архивима је и данас могуће наћи наредбе да кафане 13. јануара морају бити затворене до 22 часа, а чак се и на рођене тог дана гледало сумњичаво јер се није са сигурношћу знало шта славе.

Ипак, све ово није дало ефеката!

На забрану, Срби су одговорили пребацивањем прослава у интимнију, кућну атмосферу славећи без обзира на све.

И тако је Српска Нова година “преживела” све до данашњих дана када је поново постала популарна и када полако постаје бренд који у нашу земљу доводи све више туриста из разних крајева света.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas