Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сви причамо о бенефитима вежбања, али шта се дешава са организмом када НЕМАМО ФИЗИЧКУ АКТИВНОСТ?

Мање од 5 одсто одраслих бави се минималном дневном физичком активношћу, а само трећина деце то чини. Нажалост, овај недостатак активности може утицати на ваше здравље на дубоко негативан начин

1656953678_woman-g19c1a5779_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када стално причамо о бенефитима вежбања и зашто је добро за ваше здравље, вредно је поменути шта се дешава са вашим организмом када сте статични и немате физичку активности. 

Прочитајте још: Да ли вам се дешава да сте поспани након тренинга? Пазите на унос течности

1. Проблеми са циркулацијом

Ваше срце је мишић као и сваки други и без редовних вежби оно слаби, баш као бицепс или мишић листа. Затим, када ођедном морате брзо да се крећете, ваше срце не може да поднесе брзи прелазак са нуле на 65, понекад са трагичним резултатима. У међувремену, плућа постају неефикасна у апсорпцији кисеоника, остављајући вас без даха. Коначно, ваш крвни притисак расте, што доводи до укрућења крвних судова. Ово поставља основу за мождане ударе и друге потенцијалне катастрофе које вас могу задесити. Битно је да одржавате кондицију. 

2. Повећање телесне тежине

Ако не вежбате, можда ћете имати потешкоћа да контролишете своју тежину. Вишак килограма који долази са превише сати на каучу може бити резултат неактивног начина живота, посебно у комбинацији са лошим навикама у исхрани. Здравствени проблеми који мењају живот, општа нелагодност, друштвени изазови, додатни трошкови здравствене заштите и гњаваже са путовања су све могуће негативне стране дебљања.

3. Дијабетес

Дијабетес типа два је у порасту у свету, делимично због конзумирања превише нездраве хране, слатких пића и друге прерађене хране, али и због тога што људи мање вежбају. Механизам је једноставан - превише шећера у исхрани узрокује честе скокове шећера у крви. Они су штетни, тако да тело ослобађа инсулинда брзо смањите шећер у крви на нивое који се могу управљати. То ради тако што насилно уноси вишак шећера у мишиће и јетру. Резултат је дијабетес, немогућност регулације шећера у крви са оштећењем ткива, губитак вида и друге опасности као потенцијални резултат. Вежбање не само да користи глукозу у крви као примарни извор енергије, већ такође помаже да се изоштре инсулински рецептори, побољшавајући осетљивост на инсулин .

4. Крхкост зглобова и костију

Можда је најмање очигледан међу ризицима невежбања утицај на ваше зглобове и кости. Често вежбан (и истегнут) зглоб је флексибилан, док је онај који се не користи слабији, мање еластичан и склонији гадним повредама. Скраћивање мишића , које иде руку под руку са овим, може додатно погоршати проблем стварањем невољних неравнотежа у телу које временом узрокују повреде. Део овога има везе са уносом калцијума, али вежба је још једна кључна компонента у одржавању коштане масе нетакнутом.

5. Депресија

Редовно вежбање може побољшати добробит , што може помоћи у одбрани од депресије. У ствари, једна студија је показала да вежбање може помоћи у борби против клиничке депресије, а друга студија је показала да људи који седе дуже време, не вежбају или су на други начин неактивни имају веће стопе депресије од оних који су физички активни. Такође је вредно поменути да вежбање ослобађа ендорфине , сопствену „срећну дрогу“ тела, што је вежбање учинило једним од камена темељаца у данашњем професионалном лечењу депресије. Вежбање изграђује физичко самопоуздање, елиминише напетости, потреса хемију мозга и генерално стабилизује цео ваш систем уз опште добро осећање.

6. Губитак равнотеже

Сећате се када сте били дете и лако сте могли да стојите на једној нози, да се возите на скејтборду или да се држите на клизаљкама? Све су то активности које захтевају равнотежу. Када не вежбате, проблеми са равнотежом могу настати због слабости мишића, недостатка снаге или седентарног начина живота. Иако је очигледно зашто бисте желели да одржите равнотежу ако сте се бавили активностима као што је веслање на дасци или кајакаштво, можда је мање очигледно зашто је то важно како старите, али узмите у обзир ово: Падови су водећи узрок фаталних повреда и несрећа без смртног исхода за старије одрасле особе.

7. Метаболички синдром

Метаболички синдром је скуп симптома који укључују абдоминалну гојазност, високе триглицериде, висок крвни притисак, низак ниво липопротеина високе густине (доброг холестерола) и повишен шећер у крви наташте. Ово може повећати ризик од бројних здравствених проблема, укључујући кардиоваскуларне болести и дијабетес, а скоро 35 процената свих одраслих са 50 процената одраслих старијих од 60 година има ово стање. Недостатак вежбања и исхране су два највећа фактора који доприносе метаболичком синдрому.

8. Повећан ризик од одређених карцинома

Докази повезују недостатак физичке активности са одређеним врстама рака, укључујући рак дебелог црева, дојке и ендометријума. Постоји мање јасна корелација између других врста карцинома и недостатка вежбања, али докази су и даље довољно јаки да се недостатак вежбања сматра фактором који доприноси настанку рака јетре, бубрега, желуца, једњака и бешике, као и меланома и леукемије.

9. Смањење когнитивне функције

Контролисана клиничка испитивања показују да вежбање побољшава когнитивне функције код старијих особа које се побољшавају вежбањем. Слично томе, једна анализа студија показала је да метаболичка дисфункција која настаје услед недостатка вежбања може довести до низа неуролошких проблема који узрокују когнитивни пад. Зато је важно да се крећете да би ваш мозак функционисао на врхунском нивоу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas