Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Навика која ће тренинг да учини ефикаснијим: Ево шта су открила истраживања

Можда ц́ете чути како вам стопала ударају о тло, дисање постаје тешко, а то је разлог зашто пуштају музику у теретанама.

1710325746_shutterstock_740173822.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Музика чини време тренинга пријатнијим и даје додатни подстицај нашим напорима. А у случају да сумњате у способност музике да учини ваш тренинг ефикаснијим, наука има доказ.

У повезаној студији, представљеној на 67. годишњој научној сесији Америчког кардиолошког колеџа, истраживачи су открили да тркачи који су слушали музику током теста издржљивости могу да трче у просеку 50,6 секунди дуже од осталих који су радили исти тренинг без музике.

Иако се можда не чини као много времена, скоро 1 минут је заправо огромна разлика, због исцрпљујуц́е природе теста издржљивости, који је мерио откуцаје срца и крвни притисак током вежбања, истовремено процењујуц́и симптоме бола у грудима или промене у раду срца.

За ову студију свих 127 учесника трчало је на траци за трчање и свака 3 минута брзина и нагиб су се повец́авали. Људи који су слушали музику не само да су трчали дуже, вец́ су имали и вец́и метаболички еквивалент (МЕТ) – јединица која се користи за мерење метаболичке физичке активности. (Један МЕТ је еквивалентан уносу од 3,5 мл кисеоника по кг телесне тежине у минути). Резултат: Они који су слушали музику док су вежбали сагорели су више калорија и имали више енергије од учесника који нису слушали музику.

Постоји разлика између слушања музике и слушања подкаста. Друга студија са Универзитета Брунел показала је да је музика, за разлику од подкаста, резултирала угоднијим вежбањем. Након прац́ења можданих таласа 24 тркача, истраживачи су открили да су они који су слушали музику уживали у вежбању 13% више од људи који су слушали подкаст и 28% више од људи који нису слушали ништа.

Студија са Универзитета Британске Колумбије из 2019. закључила је да оптимистична музика може учинити и најтежи тренинг подношљивијим, чак и за људе који нису посебно активни. Музика током вежбања може деловати као стратегија одвлачења пажње, односно одврац́ања људске пажње од нормалних телесних реакција као што су убрзани рад срца или умор и на тај начин обезбеђује боље перформансе.

(Супер жена)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas