Oglas
· · Komentari: 0

GERANIJUM ZA KOŽU, KOSU I ZDRAVLJE: Magična biljka koja u Srbiji raste kao korov

Geranijum ima raznovrsnu upotrebu. Koristi se u alternativnoj medicini, za negu i u bašti kao jako mirišljava biljka

1649065500_plant-ga29f01f95_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prva stvar koja će vas privući geranijumu je prelep jedinstven miris lišća. Kaže se da potiče iz Južne Afrike, a sada se uzgaja širom sveta. Biljku možete lako identifikovati sa ružičastim cvetovima i jedinstvenim mirisom lišća. Biljka daje roze cvetove, a listovi sadrže eterična ulja koja se destiluju parom i popularno se nazivaju ulje geranijuma ruže.

Eterično ulje 

Ulje geranijuma ekstrahovano iz cvetova, listova i stabljike koristi se za parfimiranje kozmetike, a pošto je mnogo jeftinije od esencijalnog ulja ruže, ponekad se koristi i kao "preljubnik" u određenim preparatima koji uključuju eterično ulje ruže. Takođe se koristi kao aroma za hranu i alkoholna pića. U Indiji se ova biljka uzgaja u većini južnih indijskih država i u nekim državama severne Indije uglavnom zbog eteričnog ulja koje koriste proizvođači parfema. I biljka i eterično ulje dobijeno iz nje imaju lekovitu upotrebu.

Pročitajte još: Zašto je dobro JESTI MASLAČAK? Ubacite par listova u salatu, jer je u pitanju izuzetno BLAGOTVORNA biljka

Sastojci: Glavni hemijski sastojci etarskog ulja geranijuma su citronelol, geraniol, linalol i citronelil format, izomenton i menton.

Upotreba geranijuma u alternativnoj medicini

1. Ima antiinflamatorna svojstva:

Ima antiinflamatorna svojstva koja su dokazana kroz istraživanja. Ekstrakt lista dobijen ili kuvanjem listova u vodi ili mešanjem etarskog ulja sa osnovnim uljem može se veoma efikasno koristiti za smirivanje svih upala. Ulje geranijuma je veoma efikasno i za smirivanje hemoroida.

Foto: Piksabej

2. Antioksidativna i hipoglikemijska svojstva:

Aromatični čaj napravljen namakanjem listova u vodi ima divna antioksidativna i hipoglikemijska svojstva, prema naučnim studijama.  Dijabetičaru će koristiti šolja ovog toplog aromatičnog čaja, a takođe će pomoći u smanjenju bolova u telu.

3. Antigljivična i antibakterijska svojstva:

Studije su pokazale da ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ekstrakt pelargonijuma je veoma blagotvoran po zdravlje.

Pomaže kod raznih stanja kao što su prekomerna masnoća kože, rane, sportsko stopalo, miris stopala, akne, problemi sa zubima, itd. 

Veoma je dobar za ublažavanje kožnih infekcija kao što su rozacea, ekcem i ožiljci, a miris je takođe veoma opuštajući

4. Protiv stresa:

Miris geranijuma je veoma umirujući i pomaže u ublažavanju stresa. Osušene listove možete dodati u potpuri ili difuzor, obećavam da ćete veoma uživati u mirisu.

5. Kao sredstvo protiv krpelja za pse:

Eterično ulje je veoma popularno sredstvo za odbijanje krpelja. Takođe, eterično ulje je veoma efikasno i protiv termita.

Neželjeni efekti geranijuma:

Ulje geranijuma je netoksično i neiritativno ulje i obično je bezbedno, ali ga uvek treba mešati sa osnovnim uljem i koristiti.  Postoji mnogo vrsta geranijuma, pa vas molimo da pravilno identifikujete biljku, posebno pre nego što je konzumirate kao čaj, jer neke vrste iz istog roda mogu biti toksične. Ovde govorimo o PELARGONIUM GRAVEOLENS.

5 najboljih prednosti i upotrebe geranijuma za kožu, kosu i zdravlje:

1. Ulje geranijuma za kožu:

Pošto ulje geranijuma ima antimikrobna svojstva, divno ga je koristiti na koži jer može veoma efikasno sprečiti izbijanje bubuljica. Pošto je i ulje koje ne izaziva iritacije, može se koristiti za sve tipove kože. Ulje takođe ublažava ožiljke i rane. Jedan od najboljih načina da ga koristite je mešanje u kremastu podlogu.

2. Čaj od listova geranijuma:

Pošto ima analgetska i antiinflamatorna svojstva, ispijanje aromatičnog čaja od geranijuma će od velike pomoći. Ako patite od glavobolje, bolova u mišićima, bolova u telu ili ako patite od anksioznosti, čaj od pelargonijuma će vam od velike pomoći. Da biste napravili čaj, jednostavno potopite listove u kipuću vodu i konzumirajte infuziju...

Foto: Piksabej

3. Sirće natopljeno geranijumom:

Ovo je jedna biljka koja se zaista veoma dobro unosi, pošto su listovi jako mirisni, to daje divan miris sirćetu. A svi znamo koliko sirće može biti korisno kod kuće, a dodavanjem listova geranijuma ne samo da ga čini veoma mirisnim, već ga čini i veoma efikasnim protiv bakterija.

Mirisno sirće se može dodati u natapače za stopala, da omekša tkaninu i kao sredstvo za čišćenje po kući. Za infuziju, sveže listove malo zgnječite rukama i stavite u tamnu flašu, dolijte sirćetom i ostavite da odstoji nekoliko dana pre nego što procedite...

Pročitajte još: Šta je MOŽDANA MAGLA i kako da otkrijete da li je imate? Postoji nekoliko ključnih simptoma

4. Ulje geranijuma za masažu (koža i kosa):

Ako ste osoba koja uživa u redovnim masažama, predlažem da uključite ulje geranijuma. Ovo ulje se može koristiti i za kosu i za kožu. Veoma je dobar za ublažavanje kožnih infekcija kao što su rozacea, ekcem i ožiljci, a miris je takođe veoma opuštajući. Za upotrebu, jednostavno ga pomešajte u osnovnom ulju kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje ili nerafinirano kokosovo ulje i koristite kao ulje za masažu.

Da biste ga koristili kao hidratantnu kremu, pomešajte ga sa uljem slatkog badema i koristite, smanjuje bore, bubuljice i učiniće vašu kožu glatkom i mekom. Ulje se takođe može koristiti za ujede insekata i svrab kože.

5. Listovi geranijuma za potpuri: 

Pošto su listovi veoma aromatični, odličan je za upotrebu u potpuriju. Jednostavno zgnječeno sveže lišće stavite u spavaću sobu i ono će osloboditi miris, a za potpuri, jednostavno osušite listove u hladu dok ne budu bez vlage i koristite ih za pravljenje potpurija.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas