Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋНА ХРАНА

Зашто је добро ЈЕСТИ МАСЛАЧАК? Убаците пар листова у салату, јер је у питању изузетно БЛАГОТВОРНА биљка

Потенцијалне здравствене предности маслачка у вашој исхрани

1648724258_herbs-g0d169bebd_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Маслачак се појављује преко ноћи како би прекрио савршен зелени травњак, ли уместо да се борите са свеприсутним жутим коровом, унесите га у кухињу.

„Маслачак је биље, а биље има много здравствених и нутритивних предности“, каже дијететичарка Ненси Гејб.

Зашто би требало да их додате исхрани

Нутритивне предности маслачка

Маслачак садржи пуно витамина и минерала у малој биљци. „Он је вероватно најхранљивији зелениш који можете да једете – надмашују чак и кељ или спанаћ“, каже Гејб.

Маслачак је, посебно, одличан извор витамина и минерала као што су:

  • Витамини А, Ц и К.
  • Фолат.
  • Калцијум.
  • Калијум .

Здравствене предности маслачка

Осим што је препун хранљивих материја, маслачак садржи једињења која могу помоћи у спречавању здравствених проблема. Нажалост, научници не поклањају велику пажњу самониклом биљу. Потребно је више истраживања да би се потврдило све што маслачак може да уради, примећује Гејб.

Прочитајте још: ПОПРАВЉА ВИД И КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Предности јаја са спанаћем за доручак

„Ипак, нека истраживања указују на неколико предности маслачка“, каже она.

Обезбедите антиоксиданте

Маслачак садржи неколико различитих врста антиоксиданата у корену, лишћу и цветовима, каже Гејб. Антиоксиданси штите ваше тело од слободних радикала — лажних молекула који могу оштетити ћелије вашег тела и учинити да брже старите.

Фото: Пиксабеј

Смањите упалу

Хронична упала у телу игра улогу у дугој листи озбиљних здравствених проблема болести срца. Један од начина да останете здрави је да једете храну која се бори против упале . Додајте маслачак својој антиинфламаторној исхрани: Лабораторијске студије су откриле да једињења у овим биљкама могу смањити упалу.

Управљајте крвним притиском

Маслачак је богат калијумом, што их чини природним диуретиком. Другим речима, терају вас да пишките. Диуретици се често користе за контролу високог крвног притиска.

Печени корени маслачка се користе у укусном напитку сличном кафи

Контролишите шећер у крви

Маслачак се користи широм света као природан начин за контролу дијабетеса типа 2 . Истраживачи још увек истражују ту везу, али студије на животињама сугеришу да би једињења у маслачку могла помоћи у смањењу нивоа шећера у крви код људи са дијабетесом.

Прочитајте још: МЕД, РЕН И ШАРГАРЕПА: Комбинација која олакшава дисање, чисти плућа и смирује кашаљ (РЕЦЕПТ)

Нижи холестерол

Смањење холестерола је кључни корак ка смањењу ризика од срчаних обољења. Студије на животињама су откриле да екстракти из корена и листова маслачка могу природно смањити ниво холестерола.

Како јести маслачак

„Сјајна ствар код маслачка је то што је сваки део биљке јестив“, каже Гејб. Она дели своје савете за припрему ове биљке из слободног узгоја:

Зелени део: Листови маслачка су помало горки, имају укус сличан руколи. Покушајте да баците мало свежег, опраног лишћа у салату. Да бисте уклонили горчину, можете их и кувати, каже Гејб. 

Потопите листове у хладну, посољену воду 10 или 15 минута, а затим их кувајте у кључалој води док не омекшају (не више од пет минута). Завршите динстањем куваног зеља са мало маслиновог уља, црног или белог лука. Прелијте пармезаном.

Цветови: Сунчани цветови маслачка дају боју салати. Користите их свеже или осушене да направите чај од маслачка. Можете покушати да их потопите у уље или сирће, предлаже Гејб. Уље натопљено маслачком се такође може користити за прављење мелема који је одличан за болове у мишићима.

Корен: Печени корени маслачка се користе у укусном напитку сличном кафи. Замену за кафу на бази маслачка можете пронаћи у продавницама здраве хране.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas