· · Коментари: 0
исхрана

Имаju невероватну моћ: Зашто треба да уврстимо РОТКВИЦЕ у исхрану

Ротквице су препуне есенцијалних витамина и минерала и, иако већина људи нема навику да их једе, изузетно су добре за целокупно здравље.

1607344831_Depositphotos_68166451_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Садрже висок ниво витамина Ц и Б, гвожђа, витамина К, магнезијума и цинка. Ови хранљиви састојци су укључени у низ основних физиолошких процеса, од стварања црвених крвних зрнаца до подстицања пробаве.

Ротквице такође садрже глукозинолате, једињења која имају антиинфламаторна и антиоксидативна својства. У љусци се налазе антоцијани, биљни пигменти који им дају розикасту нијансу, а који такође имају снажна противупална својства.

Прочитајте још: Један од најстаријих српских народних лекова: Разлози зашто је добро да пијемо ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ

Витамини Б помажу ензимима да производе нове органске молекуле, основну компоненту свих ћелија, што помаже у јачању имунитета.

Јачају имунитет

Витамини Ц и Б помажу у јачању имунолошког система подстичући производњу белих крвних зрнаца. Они такође појачавају њихову способност да раде свој посао, што укључује уништавање клица које изазивају болести и стварање антитела.

Фото: Депосит

Могу смањити ризик од настанка рака

Витамин Ц је антиоксиданс и бори се против слободних радикала у телу (слободни радикали су молекули који могу оштетити ћелије и допринети развоју болести као што је рак). Показало се да једињења пронађена у семену ротквице могу помоћи у уништавању ћелија рака дојке (лабораторијска студија из 2017) и ћелија рака плућа (истраживање из 2016. године).

Богате су витамином Ц.

Добре су за пробаву

Ротквице су богате нерастворљивим влакнима која се крећу кроз пробавни тракт и упијају течност, отпад и нуспроизводе дигестивног процеса. То помаже у спречавању затвора и других гастроинтестиналних проблема.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Смањују ризик од дијабетеса

Научници сматрају да ротквице имају антидијабетичко дејство. Иако је потребно још истраживања, показало се да влакна у ротквицама могу успорити апсорпцију глукозе, спречавајући скок нивоа шећера у крви. На тај начин, ротквице помажу у спречавању настанка дијабетеса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.