Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Исхрана и ментално здравље: Ако сте под стресом избегавајте ову храну

Исхрана игра велику улогу у здрављу

1658323185_pexels-helena-lopes-1861784.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Иако има још много тога да се открије о основном односу између исхране и менталног здравља, сматра се да су уско повезани. 

Како исхрана делује на расположење?

Један од разлога зашто наш избор хране тако снажно утиче на наш мозак је тај што је наш гастроинтестинални систем  заправо веома блиско повезан са мозгом. У цревима живе трилиони живих микроба који имају многе функције у телу, као што је синтеза неуротрансмитера који шаљу хемијске поруке у мозак да регулишу сан, бол, апетит, расположење и емоције.

Постоје мишљења да одређени начини исхране могу да помогну у смањењу симптома депресије, анксиозности и расположења уопште.

Тако се медитеранска исхрана сматра одличном за оне који пате од депресије. Једна студија је открила да је исхрана богата воћем, поврћем, интегралним житарицама и махунаркама повезана са 10% мањим изгледима за симптомима депресије, пише Хеалтхлине.

Да бисте следили медитеранску исхрану, повећајте унос воћа, поврћа, риба, ораха, млечних производа.

Стрес и анксиозност

Саветује се да ограничите алкохол, кофеин и слатку храну. Истраживања су уочила корелације између анксиозности и високог уноса засићених масти, малог уноса воћа и лошег квалитета исхране у целини.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas