· · Коментари: 0
исхрана

Јесен је право време за СМОКВЕ: За јаче кости и здрав крвни притисак

Смокве су се вековима сматрале светом биљком.

1637845238_shutterstock_604513544.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Многи народи су је користили у исхрани, а и сада је заиступљена у бројним кулинарским специјалитетима. Поред тога што је посластица, смоква има и бројне здравствене предности.

Шта су смокве?

Смокве су плод дрвета фикуса, које је део породице дудова. Имају јединствен слатки укус, меку и жвакасту текстуру и препуни су благо хрскавих, јестивих семенки. Свеже смокве су деликатне и кварљиве, па се често суше да би се сачувале. Пуне су влакана, витамина и минерала што их чини одличним нутритивним производом.

Прочитајте још: Шта кажу стручњаци: Да ли природни биљни производи могу помоћи код кашља?

Здравствене предности смокве?

Здравље пробаве

Смокве се често препоручују за исхрану и тонирање црева, делују као природни лаксатив због високог садржаја влакана. Влакна која обезбеђују такође имају пребиотичка својства, хране цревне бактерије и промовишу здраво окружење црева, што као резултат побољшава пробаву.

Богате антиоксидансима

Смокве, посебно зреле, богате су заштитним биљним једињењима званим полифеноли. Ова једињења имају заштитна антиоксидативна својства, што значи да помажу у спречавању реакције кисеоника са другим хемикалијама и изазивања оштећења ћелија и ткива.

Прочитајте још: Црни или зелени чај? Колико кофеина има један, а колико други

Здрав крвни притисак

Многи од нас конзумирају превише натријума (соли), који се налази у прерађеној храни. Висок унос натријума може довести до недостатка калијума, а ова неравнотежа може довести до високог крвног притиска (хипертензије). Исхрана богата воћем и поврћем, укључујући свеже смокве, природно повећава ниво калијума и стога се подстиче да помаже у контроли крвног притиска. Студија која је испитивала специфичне ефекте екстракта смокве на животињама показала је смањење крвног притиска код оних са нормалним, као и код хипертензивних очитавања, пише Гоодфоод.

Здравље костију

Смокве су добар извор минерала погодних за кости, укључујући калцијум, магнезијум и фосфор. Посебно су богате калцијумом, а неке студије показују да га садрже 3,2 пута више од другог воћа.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.