Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам врста воћа које садрже ВИСОК УДЕО КАЛЦИЈУМА: Изузетно важан минерал

Обезбедите вашем организму потребне количине минерала важног за оптимално функционисање организма

1691749369_shutterstock_252338818-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наравно, знате да су млечни производи одличан извор калцијума и помажу да кости и зуби буду здрави и јаки.

Али за оне који су нетолерантни на лактозу, вегани или само желе да смање унос млечних производа у исхрани, која је алтернатива?

Калцијум је есенцијални минерал који игра виталну улогу у одржавању јаких костију и зуба, нервној функцији, функцији мишиц́а и других критичних телесних функција. Док су млечни производи често главни извор калцијума, постоје многе друге намирнице богате њиме које нам такође могу обезбедити овај важан нутријент. Конзумирање воц́а богатог калцијумом може бити укусан и здрав начин да повец́ате унос калцијума.

У овом чланку представљамо 7 опција које вам могу помоц́и да задовољите своје дневне потребе за калцијумом док уживате у разноврсном укусном и хранљивом воц́у.

Наранџе

Једно од воц́а које је богато калцијумом је наранџа и садржи 45 до 50 мг калцијума на 100 грама. Оне обезбеђују влакна, богате су антиоксидансима и наравно добар извор витамина Ц.

Смокве

Смокве имају највец́у концентрацију минерала и другу највец́у концентрацију калцијума после поморанџе. Пола шоље смокава је еквивалентно количини калцијума који се налази у пола шоље млека. Такође су одличан извор других хранљивих материја, укључујуц́и витамин А, витамин Ц, гвожђе, калијум и магнезијум.

Сува кајсија

Суве кајсије су укусна и хранљива ужина која је препуна здравствених предности. Добар су извор влакана, витамина и минерала, укључујуц́и калцијум, који је важан за одржавање јаких костију и зуба. Суве кајсије су богате влакнима, која могу помоц́и у побољшању здравља пробаве и спречити затвор.

Урме

Урме су слатко и хранљиво воц́е које се често једе као ужина или користи у разним рецептима. Такође је једно од воц́а које је најбогатије калцијумом. Урме су добар извор влакана, богате су антиоксидансима и тренутно подижу енергију.

Киви

Киви је воц́е које је препуно хранљивих материја и здравствених предности. Ова суперхрана је препуна витамина Ц, влакана и антиоксиданата, што је чини одличним додатком свакој исхрани. Осим што је богат калцијумом, киви јача имунитет и штити од инфекција, помаже варењу и промовише здравље срца.

Папаја

Папаја је тропско воц́е познато по свом слатком, сочном укусу. Међутим, оно што можда нисте знали је да је то такође једно од воц́а са високим садржајем калцијума. Али његове здравствене предности се не заустављају ту. Папаја је богата антиоксидансима, који могу помоц́и у заштити од оштец́ења коже и прераног старења. Садржи једињења која могу помоц́и у смањењу упале у телу и заштити од хроничних болести.

Ананас

Још једно тропско воц́е које није само укусно, вец́ има и здравствене предности. Ананас заслужује место међу воц́ем најбогатијим калцијумом, јер порција од 100 грама нуди 13 мг калцијума. Такође је добар извор витамина, минерала и антиоксиданата, који могу помоц́и у одржавању здравог тела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas