Постоји 7 воћки које имају највише шећера, те треба обратити пажњу при количини уноса у организам.
Воће је одличан извор енергије, хранљивих материја, воде, витамина, влакана и антиоксиданата. Ипак, битно је да знате које је воће саржи највише шећера уколико имате неке здравствене проблеме, а пре свега дијабетес.
Грожђе
Најлепши је украс трпезе, има их пуно врста, од стоних, до винских. Било да је црно, бело или розе, процентуално гледано у просеку грожђе има око 16% шећера. То је много за нешто што вам је тако лако гурнути у уста. Можда ц́ете их јести спорије ако их преполовите и замрзнете. Чекац́е вас као освежавајуц́а летња/јесења посластица којој је потребно мало више времена за јело. Узгред да знате и ово: суве грожђице имају чак 60% шећера, што га чини воћем са убедљиво највише шећера!
Смоква
Сто грама смокава (просечно две свеже воћке) садржи 16 грама шећера. У процентима то је 16% шећера. Код сушених смокава, проценат шећера је већи, невероватних 48% шећера. Ако покушавате да пазите на свој шец́ер, можда нарежите пар кришки и намажите мало козјег сира на њих за посластицу богату протеинима или користите нешто у сосу да додате мало немасног меса попут пилетине без коже.
Манго
Ово егзотично воће је здраво, има леп, сочан укус и велику пљоснату семенку. Садржи влакна и друге хранљиве материје које су вам потребне. Али има и природни шец́ер, а неки плодови имају више од других. У процентима, просечан манго садржи око 15 % шећера. Ово воће није најбољи избор ако покушавате да пазите на своју тежину или пратите колико шец́ера поједете. Можда можете да уживате у пар кришки, а остатак поделите са породицом или сачувајте за касније.
Јапанска каки јабука
Каки јабука (или персимон) је крцата фитонутријентима, али и шећером. Процентуално гледано, јапанска каки јабука садржи 13% шећера, као и неких 3,6% влакана. Баш као и киви, и ово воће сазрева стајањем на собној температури, омекшава и има фин пријатан укус. Ово је деликатесно воће које се лако проналази у нашим трговинама, а довољан је један плод или мање.
Трешње
Омиљено летње освежење, трешње имају доста шец́ера и то се дефинитивно осећа: једна мања шоља трешања од 100 грама садржи 12% шећера. Ако напуните велику чинију трешњама, можете изгубити појам о томе колико једете. Измерите своју ужину унапред како бисте тачно знали колико шец́ера ц́ете појести.
Банане
Једна просечна банана од 120 грама садржи 14 грама шец́ера. Процентуално, то је око 12 % шећера. Ако вам се то чини више него што сте очекивали, исеците половину у јутарње пахуљице или исеците мањи комад банане у овсену кашу, или га једноставно убаците у неку салату или шејк.
Крушке
Једна крушка средње величине има око 170 грама и 17 грама шец́ера. Јасно је да, процентуално, крушка има 10% шећера. Ако покушавате да смршате, немојте јести целу воћку – само исецкајте неколико кришки крушке у јогурт са ниским садржајем масти или одозго на салату.
(Стил/ надијети.цом)