Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Jesen je pravo vreme za SMOKVE: Za jače kosti i zdrav krvni pritisak

Smokve su se vekovima smatrale svetom biljkom.

1637845238_shutterstock_604513544.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogi narodi su je koristili u ishrani, a i sada je zaistupljena u brojnim kulinarskim specijalitetima. Pored toga što je poslastica, smokva ima i brojne zdravstvene prednosti.

Šta su smokve?

Smokve su plod drveta fikusa, koje je deo porodice dudova. Imaju jedinstven slatki ukus, meku i žvakastu teksturu i prepuni su blago hrskavih, jestivih semenki. Sveže smokve su delikatne i kvarljive, pa se često suše da bi se sačuvale. Pune su vlakana, vitamina i minerala što ih čini odličnim nutritivnim proizvodom.

Pročitajte još: Šta kažu stručnjaci: Da li prirodni biljni proizvodi mogu pomoći kod kašlja?

Zdravstvene prednosti smokve?

Zdravlje probave

Smokve se često preporučuju za ishranu i toniranje creva, deluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. Vlakna koja obezbeđuju takođe imaju prebiotička svojstva, hrane crevne bakterije i promovišu zdravo okruženje creva, što kao rezultat poboljšava probavu.

Bogate antioksidansima

Smokve, posebno zrele, bogate su zaštitnim biljnim jedinjenjima zvanim polifenoli. Ova jedinjenja imaju zaštitna antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u sprečavanju reakcije kiseonika sa drugim hemikalijama i izazivanja oštećenja ćelija i tkiva.

Pročitajte još: Crni ili zeleni čaj? Koliko kofeina ima jedan, a koliko drugi

Zdrav krvni pritisak

Mnogi od nas konzumiraju previše natrijuma (soli), koji se nalazi u prerađenoj hrani. Visok unos natrijuma može dovesti do nedostatka kalijuma, a ova neravnoteža može dovesti do visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Ishrana bogata voćem i povrćem, uključujući sveže smokve, prirodno povećava nivo kalijuma i stoga se podstiče da pomaže u kontroli krvnog pritiska. Studija koja je ispitivala specifične efekte ekstrakta smokve na životinjama pokazala je smanjenje krvnog pritiska kod onih sa normalnim, kao i kod hipertenzivnih očitavanja, piše Goodfood.

Zdravlje kostiju

Smokve su dobar izvor minerala pogodnih za kosti, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Posebno su bogate kalcijumom, a neke studije pokazuju da ga sadrže 3,2 puta više od drugog voća.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas