Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
домаћи сируп

МЕД ОД МАСЛАЧКА: Прочишћава крв и помаже у лечењу јетре! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Наберите цветове маслачка и направите домаћи "мед".

1623672498_Depositphotos_18328903_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Цела биљка маслачка је лековита, од корена, па све до листа и цветова. Разни сирупи и напици се праве од маслачка у народној медицини.

Од корена и цветова се прави чај, не нарочито лепог укуса, док се од цветова прави и чувени "мед" од маслачка. 

Лековита својства маслачка?

  • поспешује лучење жучи

  • делује као диуретик

  • чисти крв

  • појачава рад бубрега

  • помаже код лечења гихта

  • помаже код реуматизма

  • помаже код лечења гихта

  • регулише недостатак апетита

  • ублажава менструалне болове

  • помаже код регулисања шећера у крви

Маслачак се у слаткој варијанти користи у облику сирупа (меда) и мармеладе.
"Мед" од маслачка
Овде се заправо не ради о меду, јер га нису направиле пчеле, већ о сирупу који се прави у комбинацији маслачка и шећера. Назив "мед" се користи због специфичне боје сирупа, која подсећа на боју меда.

Рецепт за "мед" од маслачка

Састојци: 400 жутих цветова маслачка, 1 кг шећера, 2 цела лимуна, 1 кашичица лимунтуса.

Поступак: 

Цветове маслачка оперите, па их прелијте хладном водом и оставите да стоје 24 сата. Сутрадан их процедите (истисните сав вишак течности). Цветове ставите у шерпу и прелијте са 500 мл прокуване и прохлађене воде.

Кувајте цветове у води 15 до 20 минута, па додајте шећер и ситно исецкан лимун и лимунтус. Све заједно кувајте још 10 минута, док се маса не згусне. На крају бисте требали да добијете боју меда.

Сируп оставите да се охлади. Добро охлађен процедите кроз газу, па кратко још једном прокувајте (2-3 минута). Опет оставите да се охлади, па сипајте у флашу. Чувајте у фрижидеру.

Прочитајте још: Семе МЛАДЕ КОПРИВЕ диже из мртвих: Пуцаћете од енергије и либида! (РЕЦЕПТ/ФОТО)

Фото: Депозит

Рецепт за мармеладу од маслачка

Састојци: 4 шоље цветова маслачка, 4 шоље воде, 4 шоље шећера, 1 кесицу агар агар биљке (природно средство за желирање)

Поступак: "Очерупајте" све цветове и и само жути део (латице) убаците у шерпу. Прелијте водом и кувајте га 10 минута док не проври. Процедите течност кроз цедиљку. Можете додати и сок половине наранџе како бисте подигли арому мармеладе. Пустите да проври, па додајте шећер.

Када се шећер истопи, додајте средство за желирање, па када се све згусне, мармеладу преспите у загрејане тегле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas