· · Коментари: 0
МОЋ ПРИРОДЕ

НЕМА ЗА ШТА НИЈЕ ДОБАР! Направите сами "ЛЕК ОД 300 ЦВЕТОВА" и очистите организам од токсина

Пролеће је право време за детоксикацију организма. Са лепим временом све више смо на отвореном, па боравак у природи можете да искористите за брање маслачка, биљке која је одавно позната као добар чистач организма

1650195892_pjimage--82-.jpg
Фото: Пиксабеј

Од цветова маслачка народни травари су традиционално правили препарат за детоксикацију, познат као „лек од 300 цветова“ или „лек који лечи 100 болести“. Сигурно је да овај мед не лечи 100 болести, али свакако може бити добар савезник вашем организму.

Како се прави "мед" од маслачка

Није пчелињи производ, али му благотворних својстава не мањка.

Састојци:

  • 300 цветова маслачка
  • 3 л воде
  • 3 кг шећера
  • 3 лимуна

Припрема:

Убране цветове маслачка ставите под млаз хладне воде како бисте их испрали од прашине и елиминисали бубице. Сипајте их у шерпу, прелијте водом, па кувајте на јакој ватри. Када течност прокључа, оставите да ври још двадесетак минута, па скините посуду са шпорета и процедите. У добијену течност додајте шећер, па кувајте на средње јакој ватри док половина воде не уври. Потом додајте лимун исечен на кришке и кувајте док смеса не достигне конзистенцију ређег меда. Скините шерпу са рингле, док је мед топао разлијте га у тегле, па када се охлади затворите и држите на сувом и хладном месту.

За шта је добар мед од маслачка?

Од меда од маслачка можете правити заслађивач за регенерацију ћелија и чишћење крви и најбоље би било да га узимате на празан стомак тако што ћете мед од маслачка растворити у шољи са зеленим чајем. Њега можете користити ако желите да ослободите организам од штетних отровних материја.

Прочитајте још: ГЕРАНИЈУМ ЗА КОЖУ, КОСУ И ЗДРАВЉЕ: Магична биљка која у Србији расте као коров

Мед од маслачка помаже код прочишћавања крви. Он делује превентивно на добијање астме и бронхитиса и требало би да поједете две супене кашике одједном и то ујутро. Неки људи овај мед гледају као посластицу јер има пријатан укус, а може да се користи и као заслађивач.

Биљка пуна витамина
Цвет маслачка садржи значајне количине витамина Ц, калијум и гвожђе. Поред тога, он обилује витамином Б, а поред тога , у овој биљци су присутни и цинк, флавониди, танин и калијум и све то заједно одлично утиче на подизање имунитета. Листови маслачка богати су манганом, бакром и магнезијумом.

У народној медицини овај мед се користи као средство за ублажавање хроничног кашља и јаке желудачне киселине.

Мед од маслачка помаже и у сметњама с уринарним трактом – тачније, инфекцијама

Овај мед се препоручује највише онима који имају проблема са повишеним холестеролом и триглицеридима у крви, особама које има проблем “масне” јетре, пушачима, особама које конзумирају дуго алкохол.

Мед од маслачка добар је јер јача и чува здравље ваших костију. Не само што је богат калцијумом него садржи и антиоксидансе и витамине који помажу развоју вашег скелета. 

Ако одлучите да користите маслачак, будите сигурни да ћете помоћи јетри да се регенерише, очисти од токсина и омогући правилан рад. Ако будете користили чај, мед или сок од маслачка доћи ће до побољшања и жучи.

Прочитајте још: Помажу у ЧИШЋЕЊУ ЈЕТРЕ, СМАЊУЈУ ШЕЋЕР И ХОЛЕСТЕРОЛ: Грожђице су здравије него што мислите и дају енергију за цео дан

Маслачак делује као природни диуретик и он подстиче правилан развој бубрега, бешике и црева и коришћењем маслачка избациваћете вишак воде из организма.

Мед од маслачка помоћи ће и регенерацији ваше коже. Он је ефектан у уклањају бактерија, микроба и осталих нечистоћа на вашој кожи. Дакле, маслачак треба да користите и ако имате ових тегоба јер он успешно отклања акне, бубуљице и митисере са вашег лица, а добар је и против црвенила, иритације и свраба на кожи.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.