Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕСНИЦИ ПРОЛЕЋА

Чаробни МАСЛАЧАК: Испробајте тинктуру, мед и ВИНО са бројним лековитим својствима (РЕЦЕПТ)

Ова биљка се данас у многим крајевима света употребљава за исхрану и лечење

1653951786_dandelion-gd00e7ce6a_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Маслачак се сматра коровском биљком, а на нашим просторима се може наћи готово на свим зеленим површинама, па чак и у парковима у градским областима. Ипак, ова биљка се  као лек први пут се спомиње у записима арапских лекара у десетом и једанаестом веку. Ова биљка се данас у многим крајевима света употребљава за исхрану и лечење. Цела биљка је јестива, и корен, стабљика, листови и сам цвет, тако да има пуно народних рецепата на чијем списку се налазе неки делови маслачка.

Тинктура од маслачка

Тинктура од маслачка ће вам бити врло корисна за ваше здравље и борбу против болести. Неопходно је да обезбедите пола листова са цветом и пола корена. Следећи корак је да обе половине убаците у теглу и сипате са ракијом већег квалитета. Након тога, затворите теглу и нека она тако одстоји три недеље.

Температура би требало да буде собна и никако не излажите теглу сунцу. Током те три недеље оно што морате да радите јесте да повремено мућкате теглу. Крајњи процес обухвата цеђење кроз газу, а након тога тинктуру сипајте у флашу и држите је на тамном месту. Она се пије од два до три пута на дан, а препоручљиво је да пијете око 30 капи које се растварају у чаши са водом. Након три месеца коришћења, потребно је обавезно направити паузу.

Прочитајте још: Само одржавање базена кошта као МАЊИ СТАН У БЕОГРАДУ: Завирите у дом фудбалера Немање Матића и његове супруге (ФОТО)

Маслачково вино

Припремите 6 литара воде, 20 шоља свежих цветова маслачка, 2500 грама шећера, 2 лимуна, 2 поморанџе, 20 грама квасца и мало грожђа. Цветове прелијте врелом водом, поклопите и оставите да одстоје 24 сата. Оцедите па додајте сок и кору лимуна и поморанџе, обавезно непрскане па шећер.

Кувајте 10 минута, процедите, охладите и умешајте измрвљени квасац. Оставите у лонцу док се не појаве мехурићи, улијте у флаше и зачепите затварачима од меког белог папира. Причекајте неколико недеља да ферментација престане, у сваку теглу ставите мало грожђа и затворите прокуваним поклопцем. Вино је питко након шест месеци.

Прочитајте још: Радост у дому Лидије Вукићевић: Њен наследник поделио важну вест (ФОТО)

Мед маслачка против стреса

У новије време све чешће се помиње мед од маслачка тако да смо се потрудили да нађемо проверен рецепт за справљање истог. Потребно је да припремите 500 цветова маслачка, 4 већа лимуна, 1 литар воде и 5 килограма шећера.

Цветове ставите у велику посуду и прелијте са једним литром хладне воде. Лимун исеците на кришке и потопите уз цветове. Оставите да стоји  најмање 24 сата. Након тога цветове добро изгњечите а затим процедите. Тако процеђену течност лагано загревајте и додајте постепено шећер. Шећер морате додати пре него се течност загреје. Лагано и непрестано мешајте и кувајте док се не згусне.

Конзумација овог меда се препоручује за детоксикацију организма као и за смањење стреса.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas