Oglas
· · Komentari: 0
domaći sirup

MED OD MASLAČKA: Pročišćava krv i pomaže u lečenju jetre! (RECEPT/VIDEO)

Naberite cvetove maslačka i napravite domaći "med".

1623672498_Depositphotos_18328903_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit
Oglas

Cela biljka maslačka je lekovita, od korena, pa sve do lista i cvetova. Razni sirupi i napici se prave od maslačka u narodnoj medicini.

Od korena i cvetova se pravi čaj, ne naročito lepog ukusa, dok se od cvetova pravi i čuveni "med" od maslačka. 

Lekovita svojstva maslačka?

  • pospešuje lučenje žuči

  • deluje kao diuretik

  • čisti krv

  • pojačava rad bubrega

  • pomaže kod lečenja gihta

  • pomaže kod reumatizma

  • pomaže kod lečenja gihta

  • reguliše nedostatak apetita

  • ublažava menstrualne bolove

  • pomaže kod regulisanja šećera u krvi

Maslačak se u slatkoj varijanti koristi u obliku sirupa (meda) i marmelade.
"Med" od maslačka
Ovde se zapravo ne radi o medu, jer ga nisu napravile pčele, već o sirupu koji se pravi u kombinaciji maslačka i šećera. Naziv "med" se koristi zbog specifične boje sirupa, koja podseća na boju meda.

Recept za "med" od maslačka

Sastojci: 400 žutih cvetova maslačka, 1 kg šećera, 2 cela limuna, 1 kašičica limuntusa.

Postupak: 

Cvetove maslačka operite, pa ih prelijte hladnom vodom i ostavite da stoje 24 sata. Sutradan ih procedite (istisnite sav višak tečnosti). Cvetove stavite u šerpu i prelijte sa 500 ml prokuvane i prohlađene vode.

Kuvajte cvetove u vodi 15 do 20 minuta, pa dodajte šećer i sitno iseckan limun i limuntus. Sve zajedno kuvajte još 10 minuta, dok se masa ne zgusne. Na kraju biste trebali da dobijete boju meda.

Sirup ostavite da se ohladi. Dobro ohlađen procedite kroz gazu, pa kratko još jednom prokuvajte (2-3 minuta). Opet ostavite da se ohladi, pa sipajte u flašu. Čuvajte u frižideru.

Pročitajte još: Seme MLADE KOPRIVE diže iz mrtvih: Pucaćete od energije i libida! (RECEPT/FOTO)

Foto: Depozit

Recept za marmeladu od maslačka

Sastojci: 4 šolje cvetova maslačka, 4 šolje vode, 4 šolje šećera, 1 kesicu agar agar biljke (prirodno sredstvo za želiranje)

Postupak: "Očerupajte" sve cvetove i i samo žuti deo (latice) ubacite u šerpu. Prelijte vodom i kuvajte ga 10 minuta dok ne provri. Procedite tečnost kroz cediljku. Možete dodati i sok polovine narandže kako biste podigli aromu marmelade. Pustite da provri, pa dodajte šećer.

Kada se šećer istopi, dodajte sredstvo za želiranje, pa kada se sve zgusne, marmeladu prespite u zagrejane tegle.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas