Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет предности СОКА ОД БРУСНИЦЕ: Богат је антиоксидансима и полифенолима

Када чујете "сок од бруснице", можда ц́ете помислити на укусан коктел или сте можда чули да овај сок може помоц́и у лечењу уринарних инфекција. У оба случаја сте у праву, али сок од бруснице има много више да понуди

1686230848_shutterstock_1436167256.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сок од бруснице је богат витаминима Ц, Е и фитохемикалијама, са снажним антиоксидативним дејством. Моц́ни антиоксиданси штите тело од штетних материја које доприносе старењу и повезују се са хроничним болестима.

Наставите да читате да бисте сазнали 5 важних здравствених предности које можете добити уживањем у овом укусном соку.

Сок од бруснице је богат полифенолима

Конзумирање сока од бруснице је уобичајена препорука за заштиту од уринарних инфекција, углавном због биљних једињења званих полифеноли. Истраживања указују на способност бруснице да инхибира раст патогених бактерија у уринарном тракту и помаже у смањењу упале. Иста биљна једињења такође имају користи за орално здравље, смањујуц́и ризик од каријеса и проблема са деснима.

Богат је антиоксидансима

Сок од бруснице може помоц́и у спречавању раста одређених врста бактерија у дигестивном тракту, што може промовисати здрав микробиом црева. То се дешава зато што је воц́е богато антиоксидансима, за које је познато да имају антиинфламаторна дејства која су корисна за цело тело и дугорочно здравље. Бруснице такође имају добру количину влакана која промовишу добро здравље црева.

Пун је фенола

Познато је да су бруснице извор фенолних једињења, за која се показало да помажу у инхибицији раста ц́елија рака у телу и, ако је рак вец́ дијагностикован, помажу да се заустави његово напредовање.

Додатни извор магнезијума

Магнезијум промовише здравље костију што може помоц́и у смањењу ризика од остеопорозе и прелома. Конзумирање више хране богате магнезијумом је одличан начин за природну заштиту костију, посебно за жене које су у ризику од ниске коштане масе, као што су старије особе.

Богат је витамином Ц

Истраживања показују да сок од бруснице може смањити факторе ризика за кардиоваскуларне болести, као што је снижавање крвног притиска. Ово би, делимично, могло бити због чињенице да је сок од бруснице добар извор витамина Ц. Нека истраживања показују да узимање суплемената витамина Ц такође може довести до мирнијег сна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas