Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Традиционални ИНДИЈСКИ НАПИТАК за широк спектар обољења

Вода са додатком зачина кумин сматра се изузетно благотворном за здравље целог организма

1652030125_woman-gf7d968d69_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Кумин је зелена зачинска биљка која потиче из Индије, где се и традиционално узгаја и користи у лековите сврхе у виду једноставног напитка који се назива „jeera water“ – вода са кумином. Вода са додатком кумина може помоћи код разних обољења, попут пробавних тегоба, дијабетеса, кожних болести, чак и проблема са крвним притиском.

Хемијски састав кумина чине 3 до 7 одсто етеричног уља, 13 до 16 одсто масног уља, беланчевине, танине, сирћетну киселину

Као зачин, кумин је био популаран још у древном Египту, а томе сведоче и нађени плодови кумина у египатским гробницама. За зрна кумина се доста говори и у Библији. За време римских императора се кумин третирао као зачин, али и као лек. Римљани и Грци су га користили као лек и козметички да избледе тен.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Рецепт за припрему воде са кумином
У лончић додајте 1 кашичицу семенки кумина, може и кумина у праху па загриејати на лаганој ватри, око 5 секунди. Потом прелијте са 250 милилитара воде па оставите да закува. Затим поклопите и оставите да одстоји око 5 минута.цНакон тога процедите напитак у шољицу и попијте га док је још топао. По жељи, у напитак можете додати кашичицу меда.Такође, у воду са кумином можете додати половину исцеђеног лимуна или мало цимета у праху. Воду са кумином пијте у јутарњим сатима, око пола сата пре доручка.

Хемијски састав кумина чине 3 до 7 одсто етеричног уља, 13 до 16 одсто масног уља, беланчевине, танине, сирћетну киселину. Надземни део биљке садржи флавоноиде кемпферол и кварцитин, као и изорамнетин. Осим тога, има благотворне антиоксидансе као што су витамин Ц и витамин А, поред есенцијалних уља. Семенке кумина садрже мононезасићене масноће, дијетална влакна, протеине и антиоксидансе. Богате су витаминима А, Б, Ц и Е, као и минералима гвожђем, манганом и магнезијумом.

Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

Антиоксиданси у кумину су посебно добри за превенцију рака дебелог црева. Он такође делује антиупално када су дисајни путеви у питању. Уље кумина се показало ефектним и за менструалне проблеме. Семе кумина садржи гвожђе и побољшава стање јетре. Етерично уље кумина је корисно средство за ојачавање одбрамбених снага организма и код различитих алергија. Кумин је доказано средство против алергија, алергија на прах и полен, као и против неуродермита.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Кумин као лек је диуретик, средство против надимања, стимуланс, адстригенс, еменагогик и антиспазмодик. У медицинске сврхе користи се за помоћ при варењу, стимулише желудачну секрецију, као и секрецију панкреаса и жучи, а истовремено ублажава грчеве и елиминише гасове из црева.

Кумин такође третира упалу грла, прехладу, артритис. Познат је и као природни детоксификатор. Драгоцено је средство за лечење дијареје услед диспепсије и промуклости, а може вас ослободити надутости и колика. Може да повећа лактацију и смањује мучнину у трудноћи.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas