Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ И КОНЦЕНТАРЦИЈУ: Три биљке и један зачин које свако треба да уврсти у исхрану

Студенти су познати по томе што се баве биљем које мења ум, а најновија прича о биљним експериментима показује да је дошло до навале на рузмарин

1646062682_spices-g05954dd02_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Након извештаја да дрвенаста биљка може побољшати памћење, студенти су је тражили како би имали предност на испитима.

Продавница здравља у Енглеској пријавила је повећање продаје уља рузмарина од 187% у прошлој години. Портпарол је рекао да већина питања у продавници о рузмарину „долази од родитеља који се надају да ће побољшати успех своје деце за испитну сезону“. Продавница је такође рекла да су средства за опуштање и „природна енергетска пића... били популарни овог пута на испиту као алтернативе кофеину“.

Волонтери који су пили чај од менте пре тестова имали боље памћење и будност од оних којима је даван чај од камилице

Према Марку Мосу, шефу одсека за психологију на Универзитету Нортхумбриа, молекули у уљу рузмарина „раније [показали] имају способност интеракције са неуротрансмитерима мозга“. Једињења се апсорбују у крв удисањем ароме. „Они су у интеракцији са оним што се зове холинергички систем, који је укључен у памћење“, додао је он.

Прочитајте још: ПРОТИВ СТРЕСА И НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Направите сами етерично уље од јабуке УЗ ПОМОЋ ДВА САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)

Биљни лекови, каже Мос, нису „магични“. „Није само један молекул; постоји велики број њих и потребни су вам прави молекули у правим размерама да бисте постигли благотворан ефекат. Можда ћете заиста добити уље рузмарина које нема никакав повољан ефекат.

Такође је вредно запамтити, можда уз помоћ шоље чаја од рузмарина, да докази о предностима биљних лекова углавном потичу из студија мањег обима. У сваком случају, ево још неких природних избора који би могли бити корисни студентима и свима који желе да побољшају памћење.

Мента

Прошле године, Мос је представио налазе који су показали да су волонтери који су пили чај од менте пре тестова имали боље памћење и будност од оних којима је даван чај од камилице. У САД, студије које је водио Брајан Рауденбуш, ванредни професор психологије на језуитском универзитету Вилинг у Западној Вирџинији, откриле су да мирис пеперминта смањује анксиозност и умор .

Цимет

Рауденбуш је такође проучавао ефекте цимета, тестирајући га у симулираном експерименту вожње. Открио је да то повећава будност и смањује фрустрацију.

Жалфија

Мос је такође проучавао жалфију. Открио је „побољшања перформанси у аспектима памћења, а такође и пажње – брзине којом можете да се посветите нечему. То су мали ефекти, али изгледа да су корисни”.

Гинко билоба

За овај додатак, екстрахован из листова гинко дрвета, традиционално се верује да даје когнитивне предности, али једно велико истраживање о томе да ли би могло да помогне у спречавању или одлагању почетка Алцхајмерове болести или деменције није показало позитивне резултате, док једна рецензија није показала да убедљиви докази да је гинко билоба био од помоћи здравим младим људима. „Понекад смо пронашли корисне ефекте, а понекад нисмо“, каже Мосс. "Ови екстракти се значајно разликују у зависности од тога одакле су добијени."

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas