Цимет ролице права су посластица која мами мирисом и богатим укусом цимета у меканом, тесту које се топи у устима.
Комбинација цимета и шећера ствара савршени надев, док глазура од крем сира или шећера даје завршни сјај и укус којем је тешко одолети, а још кад убаците нарендане јабуке - добијете класик који је још бољи и сочнији.
Цимет ролице с јабукама - састојци:
за тесто:
- 500 г глатког брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 250 мл млаког млека
- 100 г шећера
- 80 г путера, отопљеног
- 1 јаје
- Прстохват соли
за надев:
- 200 г смеђег шећера
- 3 кашике цимета
- 80 г путера, собне температуре
- 3 јабуке
за глазуру:
- 100 г крем сира
- 50 г маслаца, собне температуре
- 100 г шећера у праху
- 1 кађшичица ванилин шећера или екстракта ваниле
Цимет ролице с јабукама - припрема:
У великој посуди помешајте брашно и со. Ако користите суви квасац, додајте га сада; ако користите свежи квасац, отопите га у топлом млеку са кашичицом шећера и пустите да се активира 5-10 минута.
У средини брашна направите удубљење и улијте млеко, отопљени путер, шећер и јаје. Замесите глатко и еластично тесто, које се не лепи за руке. По потреби, додајте још мало брашна. Тесто оставите покривено на топлом месту око 1 сат или док се не удвостручи.
Нарендајте јабуке и по жељи додајте неколико капи лимуна. У посудици помешајте смеђи шећер и цимет. Разваљајте тесто на побрашњеној површини у правоугаоник дебљине око 1 цм. Премажите га омекшалим путером и равномерно поспите смесом шећера и цимета па ставите и нарендане јабуке.
Заролајте тесто у чврсту роладу. Изрежите ролнице ширине 2-3 цм и ставите их у намашћен лим за печење, остављајући мало размака између њих.
Оставите ролнице да се дижу још барем пола сата док рерну загрејте на 180 степени.
Пеците ролице 20-25 минута, док не постану златне боје. Пазите да се не препеку како би остале мекане.
У чинији помешајте крем сир, путер, шећер у праху и ванилин шећер. По потреби додајте млеко како бисте добили глатку глазуру.
Прелијте топлу глазуру по врућим цимет ролицама и послужите их топле или хладне.
Пријатно!