Тегле џема од шљива чувајте на тамнијем, свежијем месту
Ускоро ће се у домовима широм Србије ширити мирис зимнице, када дође време да се у домаћинствима закувају стари, проверени рецепти. Један од њих је и џем од шљива, али он није само зимница - то је укус детињства и сунчаних дана које желимо да сачувамо у теглама. Ево како да направите тај фамозни џем он нама омиљене воћке:
Састојци:
- 3 кг шљива
- 600 г шећера
- 100 г чоколаде за кување
- цимет
Припрема:
Шљиве оперите и очистите од коштица. Смештајте половине шљива у дубљи лонац, окрећући их унутрашњошћу надоле. Сваки ред шљива поспите шећером.
Ставите лонац у добро загрејану рерну и лагано пеците око четири сата. Пред крај додате уситњену чоколаду за кување и промешајте да се истопи, а потом додајте и цимет.
Када џем од шљива буде готов, сипајте га у стерилисане тегле, добро загрејане из рерне. Снажно затворите поклопце и покријте ћебетом да се "пастеризују".
Охлађене тегле џема од шљива чувајте на тамнијем, свежијем месту. Џем од шљива је спреман за конзумирање, а када отворите теглу, чувајте је у фрижидеру.
Пријатно!