Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗА ДОБАР ВИД И "ЈАКУ" КРВ: Припремите БЛИТВУ на посебан начин и ојачајте организам (РЕЦЕПТ)

Блитва је биљка коју због њених посебних својстава треба јести бар неколико пута месечно.

1645108888_chard-g8936d827e_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Домаћице често због недовољне упућености праве грешку, и мисле да је блитва са задебљалом стабљиком стара и одрвенела и да није за употребу. Али, баш напротив, та сочна, дебела и месната петељка се пече и кува.

Бета вулгарис је веома корисна и здрава повртарска биљка и узгаја се због њеног изузетно хранљивог лишћа. 

По листовима, доста је слична цвекли, једино што су код блитве витамини у листовима, а не у коренастом делу. Како се сади блитва? Може да се сеје од фебруара до јуна, семе сејемо у редове на дубину од 3 цм. Ако сте је густо посејали, слободно можете да је расадите.

Прочитајте још: "ДИЈЕТА" ЗА ДУГОВЕЧАН ЖИВОТ: 5 једноставних промена које би могле додати 10 ГОДИНА вашем животу

Листове можете да сечете и да берете у току целе године, без вађења корена. Из корена ће да нарасту нови листови. Када уберете листове, они не могу дуго да остану свежи, и тада је најбоље да примените замрзавање блитве.

Она садржи најмање 13 различитих антиоксиданаса, веома честа је на менијима дијабетичара, због високог процента влакана који не узрокује велике и нагле порасте шећера у крви

Изузетно је делотворна код подизања имунитета, а представља и савршени диуретик. Представља идеалну намирницу за одржавање телесне тежине, и у том смислу најбоља је блитва са кромпиром и лимуновим соком, јер обезбеђује нашем организму велике количине витамина Ц. Осим што је богата витамином Ц, садржи још и витамин Б, магнезијум, гвожђе, калијум, калцијум, и манган, а поседује велику количину протеина, целулозе и угљених хидрата и биљних уља. Целулозна влакна из блитве су важна за исхрану јер за себе везује вишак воде и све отровне састојке, такође убрзавају пролаз хране кроз црева и отклањају тегобе приликом варења.

Јача крв делујући на стварање црвених крвних зрнаца, а уз додатак першуна чисти крв и поспешује излучивање мокраће, штити слузокожу тела и јача наше кости.

Блитва као лек

Ово зелено поврће је изузетни природни антибиотик, а као народни лек може да се користи за облоге рана са листовима, а за лечење бешике и бубрега даје се лагана чорба од блитве. Исто тако, добра је и за очи као и шаргарепа, јер садржи витамин А и лутеин, који смањују ризик од болести ока, као што је мрена.

Општа препорука за сваку домаћицу је да се на менију макар једном седмично спреми блитва са кромпиром. Она садржи најмање 13 различитих антиоксиданаса, веома честа је на менијима дијабетичара, због високог процента влакана који не узрокује велике и нагле порасте шећера у крви. Многима је омиљено поврће јер је нискокалорична и вредна намирница. Веома је заситна јер дуго остаје у органима за варење, довољно је да сваког дана унесете око 200 грама овог зеленог лековитог поврћа.

Рецепт за блитву са кромпиром

Пре припреме свежу блитву добро оперите како би уклонили остатке земље. Одсеците дно стабла са коренчићима. Стабло и листови се временски различито кувају, па оштрим ножем одвојите стабљику од листова и ставите да се куха неколико минута пре листова. Код припрема пита, стабљика и листови се кувају истовремено.

– 1кг блитве

– 4 мања кромпира

– од 4 до 5 чена белог лука

– 250 мл маслиновог уља

– со

Припрема:

Очистите бели лук и исецкајте га на ситно, уз додатак маслиновог уља, због бољег укуса урадите то бар 1х пре прављења јела какво је блитва са кромпиром. Оперите кромпир, огулите га и исеците на коцке које су величине залогаја и ставите у посољену воду са се кува. Блитву добро оперите како смо објаснили и исеците стабљику. Потом исеците лишће на центиметар – два ширине. Када је кромпир готов, извадите га са решеткастом кашиком, а исечену блитву убаците да се кува у истој води.

Кувајте је око 7 минута. Када прође 7 минута, процедите је и прелијте хладном водом, боја ће тако да остане изразито зелена. Ставите тигањ на шпорет и сипајте бели лук са маслиновим уљем који сте предходно припремили. После једног минута пржења, додајте кромпир и добро исцеђену блитву. Пржите уз мешање око две минуте како би се ароме помешале. Пријатно!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas