Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Овај ВИТАМИН у време панемије сви конзумирамо, али његова претерана употреба може бити опасна!

Да ли треба превентивно узимати витамин Ц?

1607936688_Depositphotos_104364414_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Витамин Ц сигурно је један од витамина који се најчешће користи. Шта о његовом дејству каже др Будимка Новаковић, дијатотерапут са Медицинског факултета у Новом Саду.

- Витамин Ц има важне физиолошке улоге у организму човека, ензимске и неензимске. Потребне количине Ц витамина треба осигурати кроз разноврсну исхрану. Грађани користе витамин Ц најчешће у облику додатака исхрани, дијететских суплемената. Правилник о дијететским производима наше земље јасно каже да додаци исхрани могу да унапреде здравље и смање ризик од болести, а не смеју да садрже обавештење о превентивним или лековитом деловању. Одговор је на ваше питање је: не треба" - рекла је проф. др Будимка Новаковић.

Прочитајте још: Послушајте стручњака: Не игноришите надутост - можда је део већег проблема

Људи су посебно склони да витамин Ц узимају док владају вируси. А како месецима траје пандемија он се у већим количинама користи!

Докторка даје оговоре које су то препоручене дозе витамина Ц код вирусних инфекција:

-  Постоје препоручене дневне количине витамина Ц које је неопходно унети из хране и максимално дозвољене количине које се могу налазити у дијететским суплементима. Нема препорука за одређени унос витамина Ц код респираторних вирусних инфекција - истиче професорка Новаковић.

Прочитајте још: Избегавајте овај положај када спавате и решите се упорног и иритантног хркања!

Витамин Ц може да проузрокује и негативне последице укулико се узима у већим количинама:

- Горња толерантна количина за дневни унос је 2.000 милиграма дневно. Највећи део витамина Ц који организам не искористи излучи се путем бубрега. Дуже коришћење високих количина може да изазове дијареју и повећати ризик за појаву оксалатних бубрежних каменаца. Дуже коришћење великих количина витамина Ц може да има интеракције са одређерним лековима и може да умањи дејство хемиотерапије - објашњава др Новаковић.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Разлози после којих никада нећете отићи ЉУТИ на спавање

Колико дневно треба уносити витамина Ц?

Према Рецоммендед Диетарy Аллоwанцес (РДАс) препоручене дневне дозе витамина Ц су:

- од 0 до 6 месеци, дечаци 40 мг, девојчице 40 мг.

- од 7 до 12 месеци, дечаци 50 мг, девојчице 50 мг.

- 1- 3 године, дечаци 15 мг, девојчице 15 мг.

- 4–8 година, дечаци 25 мг, девојчице 25 мг.

- 9–13 година дечаци 45 мг, девојчице 45 мг.

- 14–18 година, младићи 75 мг, девојке 65 мг (труднице 80 мг, у процесу лактације 115 мг).

- 19+ година, мушкарци 90 мг, жене 75 мг (труднице 85 мг, у процесу лактације 120 мг).

Напомена: пушачима се саветује 35 мг више на дневном нивоу.

Прочитајте још: Три навике које ће вам побољшати концентрацију на послу

Тестовима крви утврђује се недостатак витамина Ц.

Најбољи природни извори витамина Ц

Позната су бројна позитивна дејства витамина Ц: спречава оксидативна оштећења ћелија (такозвани оксидативни стрес), побољшава имунитет, често се даје као помоћно средство код инфекција, успорава старење, побољшава активност мозга, штити вид, штити кожу, учествује у бројним метаболичким процесима и побољшава ресорпцију гвожђа.

Прочитајте још: Смејте се и када носите маску, зашто? Одговор ће вас ОДУШЕВИТИ

Његови природни извори су: шипак, паприка, јагода, блитва, поморанџа, карфиол, лимун, купус, јабука и спанаћ.

А може се јавити и недостатак овог витамина у организму, хиповитаминоза чији су симтпоми: губитак апетита, умор, нервоза, болови у мишићима и зглобовима, губитак телесне масе, суви кашаљ, честе прехладе, скорбут, чији симптоми могу бити: запаљење десни, испадање зуба, честа крварења, отежано зарастање рана, миалгија, депресија и честе инфекције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas