· · Коментари: 0
ПРАВИЛНА ИСХРАНА

Ако пијете ЛЕКОВЕ против згрушавања крви ОБАВЕЗНО једите намирнице са ВИТАМИНОМ К

Намирнице богате витамином К треба да једу људи оболели од тромбозе.

1604479603_Depositphotos_245319396_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Када се узимају лекови против згрушавања крви мора да се измени начин исхране - онима који их доживотно пију саветује се да избегавају намирнице богате витамином К, кога највише има у зеленишу, јер његов повећан унос смањује дејство лека.

Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...

Међутим, дијетотерапеути истичу да то не значи да би из исхране сасвим требало искључити намирнице богате витамином К, јер у том случају се повећава дејство лека, па је већи ризик од крварења. Дакле, требало би ускладити дозу лека, унос витамина К и индивидуалне потребе пацијента. То се може постићи једино редовним лекарским контролама, уз одређивање протромбинског времена и ИНР-а у крви.

Витамин К треба да се уноси сваког дана.

То је додатни разлог зашто намирнице које садрже овај витамин не би сасвим требало елиминисати са трпезе.

Витамин К је важан
Витамин К, поред огромног значаја за коагулацију крви, има и друге важне улоге у организму. То су превенција остеопорозе, регулација функције великог броја ензима и нивоа шећера у крви.

Дијетотерапеути саветују да унос витамина К буде уједначен на недељном нивоу. При томе, није неопходно да унос сваког дана буде исти, већ да укупни унос током седам дана буде приближно исти из недеље у недељу.

Прочитајте још: ДОКТОР СУВОРОВ тврди: ЉУБИЧАСТА пшеница и чаша ОВОГ напитка су НАЈБОЉА превенција против КОРОНЕ

Једино што би требало имати на памети је да се не претерује са спанаћем, зељем... Довољна је осредња порција оваквих намирница, једном до два пута недељно, а да се при томе избегавају неке друге с високим садржајем витамина К.

Једите слободно зелениш Фото: Пексел

Без драстичних промена
Не препоручују се ни нагле и драстичне промене у начину исхране, као што су прелазак у вегетаријанство, макробиотичку исхрану, хиперпротеинску дијету...
Једите спанаћ, блитву, кељ, карвиол, купус, салату...

Намирнице које садрже велике количине витамина К су спанаћ, блитва, броколи, кељ, зелени купус, прокељ, млади лук, коприва, карфиол, тамнозелена салата, зеље, пасуљ, сочиво, изнутрице, манго зелени чај, храна и напици којима је додат витамин К.

Прочитајте још: ФАРМАЦЕУТИ ТВРДЕ: Важан састојак за ВАКЦИНУ против КОРОНЕ налази се у ретком ДРВЕТУ у ЧИЛЕУ

Понедељак

Доручак: сардина са једним парчетом хлеба
Ручак: мусака са млевеним месом по избору и кромпиром и салата од купуса
Вечера: два парчета тоста са ајваром и шољом јогурта

Уторак

Доручак: барено јаје, коцка немасног сира и парче интегралног хлеба
Ручак: кукуруз шећерац са туњевином (без уља) и порцијом зелене салате
Вечера: макарони са млевеним орасима

Прочитајте још: ДОКТОР СУВОРОВ тврди: ЉУБИЧАСТА пшеница и чаша ОВОГ напитка су НАЈБОЉА превенција против КОРОНЕ

Среда
Доручак: овсене пахуљице са сувим воћем и јогуртомРучак: гулаш са интегралним пиринчем и салата од барене шаргарепе са белим лукомВечера: интегрални хлеб са немасним сирним намазом и печеницом

Четвртак

Доручак: палента са шољом јогурта
Ручак: грашак са месом
Вечера: барена цвекла зачињена са уљем и белим луком и порција белог пилећег меса са жара

Петак

Доручак: пита са сиром или печуркама
Ручак: јунетина са два до три барена прокеља
Вечера: барено јаје, парче интегралног хлеба и шоља јогурта

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.