Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАДИЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА

Заштита ПЛУЋА је кључ здравља у време пандемије: Пет биљка које ће вам помоћи у томе (РЕЦЕПТИ)

Конзумирање лековитог биља сачуваће плућа од упалних процеса, чак и код особа које су вишегодишњи пушачи

1635109214_agriculture-g0235ccace_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Корона вирус најдалекосежније последице оставља по плућа, чак и код потпуно здравих људи који не конзумирају цигарете. Алтернативна медицина нуди лековито биље које, према рецептима који се преносе међу генерацијама травара, у облику тинктура и лековитих чајева ојачава плућа и спречава упале.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Ове лековите биљке се могу конзумирати појединачно или као биљне мешавине. Алкохолне тинктуре су најбржи и најпотентнији начин да се лековита својства биљака унесу у организам, али је још боља опција када се тинктуре и лековити чајеви користе истовремено. Травари препоручују да се тинктура сипа у чај и да се тако конзумира ради бољег ефекта на сама плућа. 

Милодух садржи специфичан састојак поташу, силицијум, танин, сапонин и приличну количину холина, који подстиче рад свих органа, јачајући на тај начин организам у целости.

Мешавине биљки се могу користити и у чајевима само треба пазити како се припрема чај, јер се на један начин припрема чај од листа и цвета биљке, а на други онај од корена и семенки.

Милодух

Прочитајте још: Месечни хороскоп до 22. октобра: Вагу ЛАЖУ, Бик је окружен НЕВЕРОМ, а једна знак деобија ШАНСУ ЖИВОТА

За благовањ или милодух се од давнина зна да чисти плућа од сваке нечистоће. Присталице алтернативне медицине сматрају да је изузетно делотворан против кашља и тегоба у грудима праћених осећајем притиска. Њега ипак не треба узимати одмах, већ када се упала стиша, односно када температура падне, а слуз сазри. Тек тада благовањ је потпуно ефикасан. Ова биљка садржи специфичан састојак поташу, силицијум, танин, сапонин и приличну количину холина, који подстиче рад свих органа, јачајући на тај начин организам у целости.

Пискавица
Пискавица је биљка цењена још од доба старих Египћана, а традиционално се користила код катаралне упале горњих дисајних путева због великог садржаја слузи. Пискавица разграђује, омекшава и помаже код избацивања слузи, особито када је у питању бронхијално и плућно ткиво. У западној медицини пискавица се већ дуже вријеме употребљава за избацивање вишка слузи из синуса, грла и прса.Две кашике семенки ставите у два децилитра хладне воде. Када се скува, оставити да одстоји поклопљено двадесет минута уз повремено мешање, па је затим потребно процедити чај. Пити полако, у малим гутљајима.

Прочитајте још: Шта СТИЛ ваше кухиње говори о ЛИЧНОСТИ? (ФОТО)

За лековите сврхе биљка се бере док цвета и суши у хладу, на месту где постоји добро струјање ваздуха. Не сакупља се једино дрвенасти део стабљике. Ипак, најлековитији су врхови стабљике са цвећем и лишћем. За потребе лечења спрема се у виду чаја, тинктуре, сирупа. Чај се спрема тако што се 4 г благовања прелије са 200 милилитара кључале воде и остави поклопљено 15 минута. Затим се процеди и пије, две до три шоље дневно, увек свеже припремљен.

Дивизма

Дивизма се још од давнина користила као помоћ у лечењу свих болести дисајног система, а код тежих случајева плућних болести, лишће дивизме се могло запалити и на тај начин се пушило уместо дувана. Дивизма делује умирујуће, подстиче искашљавање, делује против различитих узрока упала и болова, смањује надражај. Цвет дивизме садржи флавоноиде, танине, фенил карбонске киселине, иридоиде, танине, сапазоиде, дитерпене, инсулин, слузи, соли силицијума и етарско уље. Активни састојци цвета дивизиме показују противупално, антисептично, антивирусно и аналгетско деловање. Присутне слузи облажу иритирану слузокожу органа за варење и дисајних органа, разређују густ бронхијални секрет чиме се олакшава искашљавање.

 

Дивизма делује умирујуће, подстиче искашљавање, делује против различитих узрока упала и болова, смањује надражај...

Две кашичице цветова прелије се са 300 милилитара кључале воде, остави да одстоји три минута, процеди и пије најмање два пута дневно по једна шоља. Чај је још ефикаснији уколико се наведена количина прелије кључалим млеком, процеди и пије више пута на дан по једна шољица.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Боквица

Боквица је делотворна и успешно се бори са симптомима хроничног кашља, бронхијалне астме, плућних обољења са компликацијама, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву, хемороида, бронхитиса, убода инсеката, иритација на кожи, вагиналних инфекција, менструалних проблема, повреда и опекотина, акни и проблема са кожом, упалом бешике и инфекцијом мокраћних канала.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Од сушених листова боквице прави се чај, а од свежих се извлачи екстракт тј. сируп који чисти дисајне органе од нагомилане слузи, смирује надражај и помаже нам да искашљемо садржај који се налази у нашим бронхијама и плућима. Комбинација ова два лека је више него добра, јер ће смањити продукцију слузи у дисајним органима, прочистити плућа и олакшати дисање.

Гавез помаже у искашљавању слузи и течности које се таложе у дисајном систему, а које садрже разне бактерије и друге патогене који узрокују ширење и погоршање болести

Једну супену кашику листа боквице прелити шољом од 200 милилитара кључале воде, оставити да стоји пола сата, процедити. Пити 2 до 3 пута дневно по једну шољу чаја после јела.

Гавез

Гавез је најпознатији људима када је у питању лечење разних проблема костију, мишића и зглобова, али исто тако гавез је једна од најкориснијих биљака као помоћ код разних респираторних проблема и тегоба. Гавез помаже у искашљавању слузи и течности које се таложе у дисајном систему, а које садрже разне бактерије и друге патогене који узрокују ширење и погоршање болести.

Прочитајте још: УЛАЗНА ВРАТА у јесењем стилу - Једноставне ИДЕЈЕ које можете сами спровести у дело! (ФОТО/ВИДЕО)

Травари препоручују да се листови, иначе богати каротином, користе као поврће или за припремање сока и чаја, јер повољно делује против астме, хипертензије, реуматизма, остеопорозе, анемије и неких болести плућа. Ипак, пошто гавез садржи отровне алкалоиде, препорука и фармацеута и травара је да се препарати припремају опрезно, са прецизно одређеним количинама ове биљке. 

Чајна мешавина за јачање плућа прави се од 50 грама корена гавеза и 50 грама бамија. Уситњен гавез и бамије прелити са четири децилитра кључале воде и одмах поклопити. После осам сати, добијену слузасту течност поделити на три дозе и сваку попити после јела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas