Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Здравље ПЛУЋА је најважније у пандемији КОРОНА вируса! Три природна НАПИТКА који ће вас сачувати

Конзумирање лековитог биља сачуваће плућа од упалних процеса, чак и код особа које су вишегодишњи пушачи

1636221821_shutterstock_1443900437.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Одржавање здравља плућа је пресудно да бисте се осећали добро, али бројни фактори, попут конзумирања цигарета и изложености токсинима из околине, могу нарушити здравље овог важног органа. Ипак, корона вирус који тренутно хара Србијом један је од највећих опасности за здравље наших плућа.

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈА: Популарна певачица преминула у 48. години

Доносимо вам три напитка од три лековите биљке, који ће учинити да редовним конзумирањем ојачате и заштитите плућа.

Плућњак

Само име биљке говори да се ради о природном леку који се користи за лечење поремећаја и болести дисајног система, посебно када је у питању бронхитис. Лековито дејство плућњака потиче од садржаја слободне силицијумове киселине и соли калијума, калцијума и алуминијума, сапонина, кверцетина, танина, флавоноида, алантоина и слузи.Традиционлно се употреба чаја од плућњака препоручује код катара дисајних путева, хроничног бронхитиса, код грипа и код крвавог кашља. У мешавини са листом боквице и хербом раставића употребљаван је некада за лечење туберкулозе. У народној медицини користи се и за ублажавање промуклости и упале грла.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Осим благотворног деловања на дисајне органе, активни састојци плућњака показују и антибиотско и антиоксидантно деловање, а садржај минералних соли подстиче диурезу што доприноси елиминацији штетних материја из организма.

Корен сладића
Корен сладића садржи тритерпенске сапонине, флавоноиде, кумарине, стероле, скроб. Одличан је за детоксикацију плућа јер уклања иритацију. Помаже код разблаживања шлајма и олакшава његово избацивање. Пошто делује као антибиотик, убија бактерије и вирусе којима смо се заразили. Пола кашичице уситњеног слатког корена  прелити са око 200 милилитара кључале воде, суд поклопити и после 5 минута процедити. Пије се шоља чаја више пута дневно после јела, али не дуже од 4 до 6 недеља.

За припрему чајне мешавине за борбу са вирусима, запаљењем плућа и астмом, помешати 50 грама осушеног плућњака, 20 грама осушених листова тимијана и по 30 грама осушених иглица бора и цветова камилице. Супену кашику уситњене мешавине прелиити са 2250 милилитара кључале воде, додати 2 кашике меда и оставити поклопљено да одстоји два сата. Чај потом процедити и пити у мањим гутљајима, два до три дневно.

Прочитајте још: СТАВ ШМЕКЕРА: Да ли препознајете глумачку легенду? 80-их је пленио својом харизмом, а девојке су ЛУДЕЛЕ ЗА ЊИМ (ФОТО)

Подбел

Подбел, познат и као Туссилаго фарфара је биљка из породице сунцокрета и изгледа као мали маслачак. Међутим, треба бити опрезан са коришћењем ове биљке, јер ако се не употреби добро може бити токсичан. Лишће ове биљке се још од давнина користе за третирање прехлада, кашља и мањих болести. Пре се користио се у општој медицини баш за лечење плућа. Ефективан је код пушача који желе да престану са пушењем. Помаже и код уклањања катрана са плућа.

Прочитајте још: СТАВ ШМЕКЕРА: Да ли препознајете глумачку легенду? 80-их је пленио својом харизмом, а девојке су ЛУДЕЛЕ ЗА ЊИМ (ФОТО)

Опушта секрет и помаже код његовог избацивања. Ако имате суво грло и суви кашаљ ствара олакшање код оваквих врста иритација. Такође је одличан и за лечење бронхитиса, прехлада, па чак и упале плућа.

Цветови су јачи када се плућа чисте, иако се углавном користи лишће. Направите чај од ове биљке. Можете је помешати са дивизмом , једна кашичића подбела и две кашичице дивизиме. Додајте микс у врелу, прокувалу воду и процедите након 10 минута. Овај чај пити свакодневно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas