Oglas
· · Komentari: 1
LEK IZ PRIRODE

Zdravlje PLUĆA je najvažnije u pandemiji KORONA virusa! Tri prirodna NAPITKA koji će vas sačuvati

Konzumiranje lekovitog bilja sačuvaće pluća od upalnih procesa, čak i kod osoba koje su višegodišnji pušači

1636221821_shutterstock_1443900437.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. Ipak, korona virus koji trenutno hara Srbijom jedan je od najvećih opasnosti za zdravlje naših pluća.

Pročitajte još: TRAGEDIJA: Popularna pevačica preminula u 48. godini

Donosimo vam tri napitka od tri lekovite biljke, koji će učiniti da redovnim konzumiranjem ojačate i zaštitite pluća.

Plućnjak

Samo ime biljke govori da se radi o prirodnom leku koji se koristi za lečenje poremećaja i bolesti disajnog sistema, posebno kada je u pitanju bronhitis. Lekovito dejstvo plućnjaka potiče od sadržaja slobodne silicijumove kiseline i soli kalijuma, kalcijuma i aluminijuma, saponina, kvercetina, tanina, flavonoida, alantoina i sluzi.Tradicionlno se upotreba čaja od plućnjaka preporučuje kod katara disajnih puteva, hroničnog bronhitisa, kod gripa i kod krvavog kašlja. U mešavini sa listom bokvice i herbom rastavića upotrebljavan je nekada za lečenje tuberkuloze. U narodnoj medicini koristi se i za ublažavanje promuklosti i upale grla.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Osim blagotvornog delovanja na disajne organe, aktivni sastojci plućnjaka pokazuju i antibiotsko i antioksidantno delovanje, a sadržaj mineralnih soli podstiče diurezu što doprinosi eliminaciji štetnih materija iz organizma.

Koren sladića
Koren sladića sadrži triterpenske saponine, flavonoide, kumarine, sterole, skrob. Odličan je za detoksikaciju pluća jer uklanja iritaciju. Pomaže kod razblaživanja šlajma i olakšava njegovo izbacivanje. Pošto deluje kao antibiotik, ubija bakterije i viruse kojima smo se zarazili. Pola kašičice usitnjenog slatkog korena  preliti sa oko 200 mililitara ključale vode, sud poklopiti i posle 5 minuta procediti. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od 4 do 6 nedelja.

Za pripremu čajne mešavine za borbu sa virusima, zapaljenjem pluća i astmom, pomešati 50 grama osušenog plućnjaka, 20 grama osušenih listova timijana i po 30 grama osušenih iglica bora i cvetova kamilice. Supenu kašiku usitnjene mešavine preliiti sa 2250 mililitara ključale vode, dodati 2 kašike meda i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Čaj potom procediti i piti u manjim gutljajima, dva do tri dnevno.

Pročitajte još: STAV ŠMEKERA: Da li prepoznajete glumačku legendu? 80-ih je plenio svojom harizmom, a devojke su LUDELE ZA NJIM (FOTO)

Podbel

Podbel, poznat i kao Tussilago farfara je biljka iz porodice suncokreta i izgleda kao mali maslačak. Međutim, treba biti oprezan sa korišćenjem ove biljke, jer ako se ne upotrebi dobro može biti toksičan. Lišće ove biljke se još od davnina koriste za tretiranje prehlada, kašlja i manjih bolesti. Pre se koristio se u opštoj medicini baš za lečenje pluća. Efektivan je kod pušača koji žele da prestanu sa pušenjem. Pomaže i kod uklanjanja katrana sa pluća.

Pročitajte još: STAV ŠMEKERA: Da li prepoznajete glumačku legendu? 80-ih je plenio svojom harizmom, a devojke su LUDELE ZA NJIM (FOTO)

Opušta sekret i pomaže kod njegovog izbacivanja. Ako imate suvo grlo i suvi kašalj stvara olakšanje kod ovakvih vrsta iritacija. Takođe je odličan i za lečenje bronhitisa, prehlada, pa čak i upale pluća.

Cvetovi su jači kada se pluća čiste, iako se uglavnom koristi lišće. Napravite čaj od ove biljke. Možete je pomešati sa divizmom , jedna kašičića podbela i dve kašičice divizime. Dodajte miks u vrelu, prokuvalu vodu i procedite nakon 10 minuta. Ovaj čaj piti svakodnevno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas