Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здраво

Зову их "СЛАТКИШИ ПРИРОДЕ": Зашто би требало да више једемо УРМЕ?

Сматра се да урме потичу из регије која се протеже између Египта и југозападне Азије. Урме су хиљадама година биле основна храна Блиског Истока.

1636357172_0907345c91446ca716a33a32164b47f45d646f3d.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Слатког су укуса, па су идеална замена слаткишима. Међутим, поред тога нуде бројне здравствене предности.

Зашто да једемо урме?

Назване су „слаткишима природе“ јер су одлична замена за бели шећер.

Калијум

 Урме имају 20 процената препорученог дневног уноса калијума. Калијум је један од најважнијих минерала присутних у људском телу. Он регулише равнотежу течности, контракције мишића и нервне сигнале. Када је ниво калијума низак, то утиче на главне телесне функције, што доводи до ниског нивоа енергије, грчева у мишићима и физичког и менталног умора.

Прочитајте још: Сматрамо је КОРОВОМ, а једна је од НАЈЗДРАВИЈИХ биљака на свету: Легенда каже да је од ње направљен ХРИСТОВ ВЕНАЦ

Урме садрже влакна

Урме садрже влакна која су кључна у регулисању дигестивног система и одржавању нормалног здравља црева.

Магнезијум и бакар

Магнезијум регулише функцију мишића и нерава, ниво шећера у крви и крвни притисак. То је такође кључно за синтезу протеина у телу. Доприносе и апсорпцији гвожђа.

Урма садржи око 18 процената бакра, што помаже да наше тело добије довољно гвожђа. Бакар је неопходан за људско тело јер доприноси апсорпцији гвожђа, а заједно ови минерали функционишу како би омогућили телу да формира црвена крвна зрнца. Бакар такође помаже нашим телима да одрже здраве кости, крвне судове, нерве и имунолошку функцију.

Прочитајте још: Лимун је изузетно ЗДРАВ, али особе које имају ОВЕ тегобе, не би смеле да га конзумирају

Антиоксиданси

Антиоксиданси помажу у елиминацији радикала из ћелија и смањују штету узроковану оксидацијом. Исхрана богата антиоксидансима такође може да смањи ризик од срчаних болести.

Извор витамина Б

Урме садрже витамин Б6, који погодује централном нервном систему и метаболизму. Витамин Б6 у телу функционише тако да претвара храну у енергију и помаже у производњи серотонина и допамина.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas