У потрази за здравијим навикама у исхрани, све више људи тражи алтернативе рафинисаном шећеру.

Заслађивање оброка, посебно доручка, не значи нужно одустајање од здравих навика. Уместо вештачких заслађивача попут стевије или сахарина, стручњаци све више препоручују сируп од урме – природан, укусан и нутритивно богат избор.
Сируп од урме се добија прерадом целих урми, због чега задржава велики део својих природних хранљивих материја. За разлику од класичног белог шећера, садржи влакна, калијум, витамине и антиоксиданте који помажу у одржавању равнотеже шећера у крви и обезбеђују стабилнији извор енергије.
Захваљујући нижем гликемијском индексу у поређењу са рафинисаним шећером, сируп од урме такође може бити корисна опција за људе који пазе на унос шећера или имају проблема са осетљивошћу на инсулин – умерено, наравно.
Више од заслађивача
Нутриционисти истичу да сируп од урме не треба посматрати само као замену за шећер, већ и као вредан додатак исхрани. Богатство калијума може допринети регулацији крвног притиска, а присуство антиоксиданата помаже у заштити ћелија од оксидативног стреса, што може да подржи опште здравље на дужи рок.
Због своје благе ароме налик на карамелу, сируп од урме је одличан додатак многим доручцима. Лако се може мешати у овсене пахуљице, јогурт или грчки јогурт, смутије, палачинке и вафле, домаћу гранолу или енергетске плочице. Такође се добро слаже у печеним рецептима и служи као природни заслађивач за чај или кафу.
(Индеx.хр)