„Празан стомак“ не значи само јутро – може се догодити било када током дана.
У тим моментима тело је посебно осетљиво: желудачна киселина је јача, ниво шећера у крви нижи, а организам апсорбује хранљиве материје брже него обично.
То значи да неке намирнице, иако здраве, не „раде најбоље“ када их конзумираш на празан стомак. Не зато што су лоше, већ зато што њихов утицај на дигестивни систем може изазвати нелагодност, нагле осцилације енергије или пребрзу пробаву.
1. Цитрус и кисели сокови
Померање баланса киселости може изазвати нелагодност и надимање, посебно ако је желудац празан. Покушај их комбиновати са овсеном кашом или јогуртом – тако ће пробава бити блажа, а енергија стабилнија.
2. Орашасти плодови
Бадеми, ораси, лешници… Богати су мастима и влакнима, па могу успорити пражњење желуца и изазвати осећај тежине или благу мучнину. Идеално их је комбиновати са протеином или сложеним угљеним хидратом, на пример у јогурту или овсеној каши.
3. Презреле банане
Слатке и сочне, али саме на празан стомак могу брзо подићи, а затим нагло спустити ниво шећера у крви, изазивајући поновну глад и пад концентрације. Решење? Спој са јогуртом или мало орашастих плодова за стабилну енергију.
4. Слаткиши и пецива
Висок гликемијски индекс води до наглог скока, а затим и пада шећера у крви, што доноси таласе глади и умора. Ово су калорије „тренутне“, али не и заситне – бирај их након протеина и сложених угљених хидрата, никако на празан стомак.
5. Парадајз
Иако освежавајућ, парадајз је богат органским киселинама (цитрат, јабучна киселина) које могу појачати киселост желуца и изазвати иритацију. Комбинуј га са хлебом, јајима или протеинима за лакшу пробаву.
Златно правило: Не ради се о забрани, већ о времену и комбинацијама. Почни дан са сложеним угљеним хидратима, протеином и добрим мастима – твоје тело ће ти бити захвално, енергија ће бити стабилна, а пробава пријатна.
(Женски магазин)
БОНУС ВИДЕО