Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 знакова који указују на то да не једете довољно: "Замке" калоријског дефицита

Ако сте почели да смањујете број калорија и једете мање да бисте смршали, можда сте упали у замку и превише смањили оброке.

1713088969_shutterstock_1683296803-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако калоријски дефицит јесте важан за губитак килограма, дијететичарка Аманда Нигберт издваја знакове који указују на то да сте можда претерали и да немате довољно нутријената за нормално функционисање током дана. 

1. Стално мислите о храни

Ако су вам мисли константно усмерене на храну и потребу да нешто грицнете, то је вероватно због тога што не једете довољно. Редован оброк вам је био оскудан, нисте унели потребне нутријенте и сада вам мозак шаље сигнале да урадите нешто по том питању.

2. Немате концентрацију

Да ли вам се често догађа да не знате где сте кренули, да ли сте искључили пеглу, или да једноставно заборавите шта сте у одређеном моменту желели да урадите? То се зове когнитивна дисфункција или ментална магла. На тај начин вам тело шаље сигнале да му фале хранљиве материје и да је време да мењате исхрану.

Када не стигнете да једете, немојте да посежете за брзом храном. Определите за салату пуну разноврсног поврћа, пилетине и авокада. Храна богата комплексом Б витамина, омега 3 масним киселинама, фолатима и антиоксидансима може позитивно да утиче на мождане функције.

3. Хроничан умор

Један од најочигледнијих симптома да не једете довољно је стални осец́ај умора. Дијететичарка објашњава да тело разграђује храну коју једете, а затим је користи као гориво. Ако не нахраните тело на одговарајуц́и начин, почец́ете да осец́ате пад енергије и на крају хронични умор.

Недовољно хране такође може да вам поремети сан. Ако одете гладни у кревет, сигурно ћете теже заспати него иначе и чешће ћете се будити током ноћи. У овим ситуацијама кафа не може много да вам помогне на дуге стазе.

4. Проблеми са пробавом

Нередовно пражњење црева је један од знакова да не једете довољно. Не уносите намирнице које су неопходне за добро варење или прескачете оброке и "буните" организам. Познато је да неки људи одлично функционишу са 2 оброка дневно, док је другима потребно да и поред главних оброка имају ужине. Међутим, уколико сте потпуно неуоброчени веома је важно да коначно одредите време оброка и придржавате се тога, како бисте избегли проблеме са варењем и пробавом.

5. Опадање косе и лоши нокти

Нега косе и ноктију је уско повезана са оним што уносите у организам исхраном. Ако не уносите довољно хране, важни органи попут срца и мозга ће "исцрпети" све нутријенте, па их неће остати довољно за косу и нокте. Да бисте то спречили, потребно је да уносите довољно намирница које помажу производњи кератина, протеина који је неопходан за лепу косу и здраве нокте. 

Да бисте избегли овакве проблеме, савет је да се консултујете са стручњацима како бисте добили адекватну процену и мршавили на здрав начин.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas