· · Коментари: 0
леђа

Ако овако УСТАЈЕМО ИЗ КРЕВЕТА прети нам ПОВРЕДА КИЧМЕ

Да ли знате да сте ујутру виши него увече? Разлог томе су промене у пршљеновима које се догађају током ноћи

1598600612_Depositphotos_272060664_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Зато први тренуци по буђењу представљају време када је ризик од повреда кичме веома висок. Важно је да научите да устајете из кревета правилно и да тако сачувате здравље леђа.

Прочитајте још: ПЕТ разлога зашто треба јести ГРОЖЂЕ, а најважнији је: ЛЕПА КОЖА

Да ли ми сви умемо да устајемо како треба? Најчешће, не, тврде физиотерапеути.

1. Већина нас има импулс да, из лежећег положаја на леђима, на пример, благо савије ноге у коленима и почне да подиже главу и горњи део леђа, савијајући снажно кичму.

Фото: Депосит

Нипошто не би требало то да радимо, јер је тако оптерећење за пршљенове највеће. Треба да се окренете на бок, пазећи да вам леђа остану равна. Затим се полако уздигнете ослањајући се на лакат "доње" руке и затим, притиском на савијене ноге, и гурајући се дланом друге руке од душека, седнете у кревету а ноге спустите на под. Тек тада треба да се полако усправите на ноге.

Треба се окренути на бок, пазећи да нам леђа остану равна.

Други начин је да се окренемо на стомак, пажљиво спуштамо ногу ближу ивици кревета на под, затим се обема рукама одгурнемо полако од душека, држећи леђа равна. Другу ногу савијамо у колену и подижемо цело тело, ослањајући се другом ногом на под.

Прочитајте још: ТРУДНИЦЕ за време КОРОНА ВИРУСА: Ево шта би требало да ЗНАЈУ

2. Након устајања, треба водити рачуна о навикама у купатилу. Кад год можете да се ослоните руком на неку подлогу док су вам леђа савијена - на пример, док перете зубе над умиваоником - урадите то! Навика да перете косу савијени над умиваоником је, такође, погубна за кичму.

3. Ако је прво што урадите, после јутарње тоалете, да седнете за рачунар, пазите да монитор не буде превише ниско јер ћете савијати врат како бисте главу погнули а таква тежина за вратне пршљенове је веома проблематична.

4. Обавезно поставите монитор на подлогу која ће га подићи на висину очију. Ако радите на лаптопу, боље је да набавите екстерни монитор и бежичну тастатуру и миша - они ће учинити рад лакшим а седење далеко безболнијим.

Монитор не треба бити превише ниско.

5. Уз радну столицу као и у аутомобилу треба увек да имате јастуче које даје потпору лумбалној кичми. Кривљење овог дела (као кад склизнете у мекој фотељи, рецимо) у дужим временским периодима уништава кичму.

Прочитајте још: Како до РАВНОГ СТОМАКА без вежбања? Могуће је уз ове савете

Фото: Депосит

6. Свако подизање неког предмета са пода треба чинити пажљиво. Нипошто немојте спуштати равна леђа, исправљених ногу и затегнутих колена, ломећи се само у једној тачки - најчешће лумбалној. У таквом положају, горњи део тела чини опасно дугачак крак и полуга којом тачку савијања оптерећујемо је превише јака. Треба да савијете колена и полако се спустите као у чучањ, па подигнете жељени предмет пружајући руке, а леђа држећи што равнија.

7. Савијање леђа може бити опасно при кућним и баштенским пословима - док усисавате, грабуљате лишће или плевите башту. Ако притом још правите нагле покрете трупом улево и удесно - на пример, док чистите снег, оптерећење за кичму је изузетно велико.

Ако читате у кревету леђа држите у равној линији, од кукова до врата.

8. Опуштање у кревету након радног дана, такође, тражи опрез. Ако гледате ТВ лежећи у кревету, не смете подизати главу на јастуке тако да се леђа криве. Набавите троугласти велики јастук на којем ће леђа бити подигнута у једној равној линији - све од кукова до врата. Ово је одличан положај и за читање у кревету.

Прочитајте још: Можда сте мислили да су ОВО најбоље позе за спавање, али ИСТИНА је потпуно другачија

За спавање је најбољи положај на боку. Висина јастука треба да буде једнака ширини од врата до ивице рамена како би глава добила довољну подлогу а кичма остала равна. У исту сврху, између ногу треба држати посебан  јастук који држи одстојање међу коленима и растерећује леђа.

Клоните се свих асиметричних положаја, нарочито при ношењу терета, као и  покрета увртања кичме, поготово при савијању леђа напред и назад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.