Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАРДИОЛОГ УПОЗОРАВА

Чувајте се срчаног и можданог удара

Једињење по имену хомоцистеин није познато широј јавности, а доктори упозоравају да је један од главних узрочник срчаног и можданог удара

1638452089_shutterstock_1085718467.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Са кардиологом, доктором Живом Козловачким, специјалистом интерне медицине, разговарамо због чега се јавља повишен ниво хомоцистеина у крви и како да знамо да ли имамо овај проблем?

Ако на постављена питања дате више од пет потврдних одговора, потребно је да се посаветујете са Вашим лекаром и урадите лабораторијски тест. Питања су: Да ли сте стално уморни? Губите снагу? Борите се са одржавањем нормалне телесне тежине? Да ли често осећате болове у зглобовима  мишићима, имате главобољу? Често сте прехлађени? Имате ли поремећај видног поља? Осећате ли смањење концентрације? Слаби ли вам меморија? Јесте ли често депресивни? Имате ли проблема са спавањем? Да ли сте вегетаријанац? Конзумирате ли две чаше и више алкохолног пића на дан/ више од три шољице кафе или чаја дневно? Да ли свакодневно конзумирате црвено месо?

Фото: Схуттерстоцк

Много особа ће потврдно одговорити на нека од ових питања. Да ли су сви у ризику? 

Истраживање је показало да у Србији чак 58% људи има наслеђену генетску грешку која, између осталог, може узроковати повишени ниво хомоцистеина, оштећење крвних судова и срчане тегобе.

Хомоцистеин је аминокиселина која се природно ствара у организму. Међутим, уколико не постоји довољно витамина Б6, Б12 и фолне киселине, ниво хомоцистеина у организму нагло расте услед чега се на зидовима крвних судова стварају микро пукотине на којима се таложи лош холестерол

Приликом оксидације лошег (ЛДЛ) холестерола ствара се велики број слободних радикала који додатно убрзавају процес атеросклерозе, што за последицу има повећан број срчаних и можданих удара. 

Анализа података прикупљених из преко 20 студија показује да увећан ниво хомоцистеина повезан са значајним повећањем ризика од коронарне артеријске болести (60% код мушкараца и 80% код жена). Ово повећање је такође повезано са значајним повећањем ризика од цереброваскуларних и периферних артеријских болести.

Фото: Схуттерстоцк

Које су нормалне вредности за хомоцистеин? 

Горња граница је 10 до 12 µмол по литру. Међутим, поједини научници заступају став да је свака вредност преко 6, евентуално 7 µмол/л патолошка

Особама које су у ризику се препоручује да повећају унос рибе, немасног меса, посебно ћурећег и пилећег, као и унос тврдих сирева. Увек се саветује свима да прекину са штетним навикама (пушење, прекомерни унос алкохола и кафе). Пожељна је дозирана физичка активност и наравно суплементација.

Фото: доктор Жива Козловачки, специјалиста интерне медицине

У својој пракси препоручујем Cardiovitamin® као суплементацију свим пацијенатима који су у ризику  за развој кардиоваскуларних болести.Cardiovitamin® је одлично конципиран препарат који се препоручује уколико је ниво хомоцистеина у организму повишен. Његови активни састојци могу помоћи да се снизи хомоцистеин и спречи оштећење ендотела крвних судова чиме се успорава процес атеросклерозе. Такође, доприносе смањењу запаљенског процеса и на тај начин учествују у очувању здравља крвних судова. 

Фото: Промо

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas