Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли превише спавате? Ова бројка може да упућује на прекомеран сан

Спавање генерално доноси низ здравствених користи, али претеривање је повезано са здравственим ризицима и може указивати на неко стање

1706623774_shutterstock_653166973-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање је кључно за наше ментално и физичко здравље и квалитет живота. Правилан сан не само да вас оставља освеженим и спремним за дан, вец́ побољшава концентрацију, помаже срцу и крвним судовима, промовише здраву равнотежу хормона глади и помаже имунолошком систему. За вец́ину људи, седам до девет сати сна сваке ноц́и је довољно, иако ваше године, ниво активности и здравље могу померити тај број у оба смера, према Фондацији за спавање, пише Еверyдаy Хеалтх.

И док је недостатак сна широко распрострањен проблем, превише спавања такође може бити разлог за забринутост. Фондација за спавање дефинише претерано спавање као спавање више од девет сати у периоду од 24 сата. Под овим се не подразумевју дана када имате неки период опоравка или ако се ваше тело рецимо борило против прехладе. У тим случајевима, прекомерно спавање је нормално.

- Ако се само касно будите само да бисте надокнадили сан, то се зове сан за опоравак. Али када то радите уобичајено и спавате више од осам или девет сати сваког дана, то би било претерано спавање. Прекомерно спавање обично указује да се нешто друго дешава, као што је основни поремец́ај спавања или неко друго здравствено стање. Претерано спавање је више симптом него дијагноза - каже Сафиа Кан специјалиста за поремец́аје спавања и доцент на одељењу породичне и друштвене медицине у Даласу, за Еверyдаy Хеалтх

Наравно, спавање више од девет сати у току ноћи није увек разлог за забринутост. Неким људима је природно потребно више сна него другима. Требало би увек у обзир узети ширу слику.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas