Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУНЦЕ

Дерматолог Милчић упозорава: Преплануо тен је гарантује флеке, а најопасније је ОВО зрачење

Мокра мајица, па чак ни сенка тенде или сунцобрана нису довољна заштита од штетног утицаја сунчања, упозоравају стручњаци.

1624345307_UVzracenje.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Наиме, наквашен материјал више привлачи опасно зрачење, док га ни сеновито место не елиминише у довољној мери. И док је свима познат негативан утицај ултраљубичастих зрака, мало је познато да су инфрацрвени зраци четири пута јачи и штетнији од УВА и УВБ зрака.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Креме са заштитом
Креме са високим фактором заштите од УВА, УВБ иинфрацрвених А зрака требало би да се наносе на све откривене делове коже. Њихово наношење требало би да се понавља на свака два сата, након боравка у води, као и након брисања пешкиром. Потребно је да се кожа заштити и у хладу, јер сунцобрани не штите потпуно до сунчевог зрачења, што зависи од густине ткања. Избор гардеробе је од великог значаја. Пожељна је одећа дугих рукава и ногавица, од природних тканина, гушћег ткања и светлијих боја.

Шта су инфра црвени А зраци?

Докторка Данијела Милчић, дерматолог Клиничког центра Србије, каже да постоје различите врсте инфрацрвеног зрачења, а штетни и опасни су инфрацрвени А зраци. Они представљају готово трећину укупног сунчевог зрачења, док УВА и УВБ чини свега седам одсто:

Оштећују кожу и изазивају одумирање ћелија.

- Инфра црвени А зраци продиру најдубље у кожу и оштећују не само мемабрану ћелије као УВА и УВБ зраци већ продиру у њу изазивајући оксидативан стрес и одумирање ћелије - каже др Милчић.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Заштита увек, не само на плажи

Саговорница каже да је неопходно да се од штетних сунчевих зрака штитимо свакодневно, а не само када се борави на плажи. Излагање коже сунцу требало би да се избегава у периоду од 10 до 16 часова, а пре или касније се саветује уз обавезно наношење заштитне креме.

Не жељени ефекти се не виде одмах, то је проблем. Последице долазе после неколико година!

- Немаран однос, поготово младих, према заштити коже приликом сунчања је можда такав што се често нежељени ефекти не виде одмах, осим у случајевима када се интензивно изгори, што је понекад болно и драматично - каже др Милчић. - Последице се испољавају после дугог низа година као преканцерозе, али и као канцер разних врста од којих је најопаснији меланом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas