Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛИМФЕДЕМ

Ранице на ногама се лече годинама, а разлог се лако спречава

Ране на потколеницама које не зарастају код 80 одсто пацијената последица су оболелих вена.

1623650078_Depositphotos_73539571_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Оне се прво отварају у зонама где је притисак у венама највиши - око скочних зглобова и у доњим деловима потколеница да би временом прерасле у хроничне улкусе.

Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?

Ране зарастају месецима и годинама

Професор др Душан Шкиљевић, дерматолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да се зарастање ових раница мери месецима и годинама, као и честим компликацијама у виду инфекција околне коже и меких ткива, ређе и крварењем:

Ко највише обољева?
Од њих чешће болују жене у шестој и седмој деценији живота, које имају проширене вене, лимфедем, гојазне су, или су им се појавиле након тромбозе. Без обзира на узрок, неопходно је њихово лечење како би се спречило да се шире, продубљују и упале.
Хроничне ране на потколеницама се веома тешко лече...

- Због комплексног механизма настанка, дужине трајање и компликација, хроничне ране на потколеницама се тешко лече. У њиховој терапији прво се примењују еластични завоји и чарапе, као и лекови из групе венотоника и локална терапија у виду обрада ране - каже др Шкиљевић.

Прочитајте још: РУСКИ лекар и научник ХРИСТО МЕРМЕСКИ открива револуционарни лек за НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ (РЕЦЕПТ)

Уз ранице лечи се и венска болест

Наш саговорник напомиње да је истовремено важно да се лечи и основна венска болест, јер у супротном не може да дође до зацељења:

Најважније су здраве животне навике.

- Важне су и здраве животне навике и да се води рачуна колико дуго се седи, стоји и наравно да се остави пушење уколико пацијент пуши - каже професор Шкиљевић.

Обрада венских раница се води принципима влажног зарастања рана и подразумева, након испирања и чишћења, примену различитих врста облога-дресинга.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

- Облоге су намењене како за чишћење и упијање излива течности из ране, тако и за стимулацију зарастања - каже др Шкиљевић. - Избор облоге мора да буде прилагођен фази у којој се рана налази. Осим тога, неопходно је да се третира и негује кожа око улцерација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas