Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ: Намирнице које не треба да једете на високим температурама

Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи дала је савете како најлакше преживети врућину

1689786941_temperatura.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Овог викенда ће, према прогнози, у Србији бити тропске врућине, па је потребно да обратимо посебну пажњу на то шта једемо и пијемо, али и како се облачимо и понашамо. Докторка је истакла и да су два периода дана на која не бисте помислили врло опасна!

-Када је вруће, може доћи до сунчанице и топлотног удара. Размишљајте о томе да заштитите главу, пијте пуно течности и не уносите супстанце које имају раздражујуће дејство. Стално понављамо, без претеривања са алкохолом, топлота и алкохол у комбинацији изазивају геометријску прогресију повећавања дејства. Ових дана имамо и велики број алкохолисаних младих, и то у стању обезнањености, апелујемо на родитеље да не игноришу проблем ако се понавља на сваких неколико месеци, а њихово друштво да позову помоћ када виде да се ситуација отима контроли, рекла је докторка.

Када је у питању храна која расхлађује, она је саветовала да нам "природа буде савезник".

-Не пијте енергетска пића која ће имати неко инстант дејство, најбољи савезник нам је природа. Пијте воду, једите свеже воће и поврће, па затим рибу и лакшу храну. Потребно је да носимо лакше материјале и надокнадимо губитак минерала, рекла је докторка и упозорила да не можемо да "победимо" ни сунце, ни законе природе, али можемо себи да помогнемо да лакше прегурамо "паклене" температуре.

-Посебно пазите у деловима дана када се мења степен осветљења, дакле то су свитање и увече када пада вече. Тада будите пажљиви. Возачи и учесници у саобраћају не смеју да чекају да им позли и да се онесвесте, већ пре тога да се склоне у хлад или направе паузу. Када је купање у питању, ни случајно не скачите у воду, не улазите са пуним стомаком нити под дејством алкохола и психоактивних супстанци, рекла је докторка Јевтић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas