Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Докторка саветује: Ови витамини су кључни за очување здравља костију

Живимо у времену где се често истиче важност лепоте, али поставља се питање - да ли бити леп значи и бити здрав?

1697808513_shutterstock_1161628789-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Без обзира на доб, здравље је темељ за квалитетан и испуњен живот. То нам постаје јасно тек када дођемо у године када нам је потребна додатна подршка како бисмо задржали здрав и квалитетан живот. Светска популација стари, а улога физијатара и лекара опште праксе постаје кључна у препоручивању адекватне суплементације и рехабилитацијских програма који нам помажу да се супротставимо проблемима повезаним са старењем.

Старење доноси низ промена, укључујући губитак мишићне масе, смањење густине костију и повећан ризик од остеопорозе. У циљу здравог старења, кључно је задржати и побољшати функционалне способности кроз формирање здравих навика. Адекватна исхрана, унос витамина и минерала, прилагођена физичка активност, непушачки стил живота и умерена конзумација алкохола играју кључну улогу у очувању и унапређењу здравља.

Витамин Д често називан "коштаним витамином или витамином сунца," има кључну улогу у очувању здравља костију. Физиолошки, током старења коже, и поред довољне количине сунчевог здрачења, витамин Д се све теже претвара у свој активни облик па долази до недостатка истог. Поред тога коришћење крема са заштитним факторима, мањак сунчеве светлости током зимских месеци, смањена количина витамина Д у храни и други фактори доприносе његовом физиолошком недостатку, који се неретко јавља и међу млађом популацијом. Бројне епидемиолошке студије показују да у преко 50% опште популације има недостатак овог витамина, а борба против дефицита неопходна је у свим животним добима.

Др Тамара Филиповић

Калцијум је важан за правилан рад мишића, нервних ћелија и крвних судова. С годинама, унос калцијума постаје још важнији, посебно код жена након менопаузе, како би се избегао губитак густине костију. Показано је, међутим, да се само 10% до 15% калцијума унетог храном или путем суплемената ресорбује услед недовољних вредности витамина Д, што објашњава колико је витамин Д неопходан.

Постоји још један важан витамин неопходан нашем организму. Ако смо витамин Д колоквијално звали ‘’коштани витамин’’, за витамин К2 можемо рећи да је ‘’мајстор калцијума’’. Он има улогу у одржавању здравих костију и помаже да се калцијум угради у кости, активацијом коштаног протеина по имену остеокалцин. Дакле присуство витамина К2, омогућава “усмеравање калцијума”, што је нужно за еластичност и чврстину костију, а истовремено спречава непожељно стварање калцификација у крвним судовима, бубрезима, хрскавици и другим ткивима.

Суплементација витамином К2 потребна је особама са поремећајем цревне микробиоте, пацијентима са хроничним болестима бубрега, скраћеним цревима, упалним болестима дигестивног тракта, цистичном фиброзом, одстрањеном жучном кесом. Његов мањак такође могу развити особе које имају једноличну исхрану. Изузетно је важан свим особама које су у ризику за остеопенију и остеопорозу.

Здраво старење је више од пуког броја година. Физичка активност има вишеструке користи за здравље, укључујући превенцију хроничних болести, смањење ризика од повреда, очување менталног здравља и подршку коштаном здрављу. У комбинацији са суплементацијом физичка активност може играти кључну улогу у очувању здравља и квалитета живота током старења.

Фото: промо

K2D3® VIVA је природни препарат који садржи најоптималнију форму витамина К2, повећава ресорпцију калцијума из хране и омогућава његово правилно искоришћавање. На тај начин, K2D3® VIVA омогућава да више калцијума буде на располагању костима.

Дајте својим годинама прилику да буду само број и живите здраво и испуњено!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas