Oglas
· · Komentari: 0

Doktorka savetuje: Ovi vitamini su ključni za očuvanje zdravlja kostiju

Živimo u vremenu gde se često ističe važnost lepote, ali postavlja se pitanje - da li biti lep znači i biti zdrav?

1697808513_shutterstock_1161628789-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Bez obzira na dob, zdravlje je temelj za kvalitetan i ispunjen život. To nam postaje jasno tek kada dođemo u godine kada nam je potrebna dodatna podrška kako bismo zadržali zdrav i kvalitetan život. Svetska populacija stari, a uloga fizijatara i lekara opšte prakse postaje ključna u preporučivanju adekvatne suplementacije i rehabilitacijskih programa koji nam pomažu da se suprotstavimo problemima povezanim sa starenjem.

Starenje donosi niz promena, uključujući gubitak mišićne mase, smanjenje gustine kostiju i povećan rizik od osteoporoze. U cilju zdravog starenja, ključno je zadržati i poboljšati funkcionalne sposobnosti kroz formiranje zdravih navika. Adekvatna ishrana, unos vitamina i minerala, prilagođena fizička aktivnost, nepušački stil života i umerena konzumacija alkohola igraju ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Vitamin D često nazivan "koštanim vitaminom ili vitaminom sunca," ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Fiziološki, tokom starenja kože, i pored dovoljne količine sunčevog zdračenja, vitamin D se sve teže pretvara u svoj aktivni oblik pa dolazi do nedostatka istog. Pored toga korišćenje krema sa zaštitnim faktorima, manjak sunčeve svetlosti tokom zimskih meseci, smanjena količina vitamina D u hrani i drugi faktori doprinose njegovom fiziološkom nedostatku, koji se neretko javlja i među mlađom populacijom. Brojne epidemiološke studije pokazuju da u preko 50% opšte populacije ima nedostatak ovog vitamina, a borba protiv deficita neophodna je u svim životnim dobima.

Dr Tamara Filipović

Kalcijum je važan za pravilan rad mišića, nervnih ćelija i krvnih sudova. S godinama, unos kalcijuma postaje još važniji, posebno kod žena nakon menopauze, kako bi se izbegao gubitak gustine kostiju. Pokazano je, međutim, da se samo 10% do 15% kalcijuma unetog hranom ili putem suplemenata resorbuje usled nedovoljnih vrednosti vitamina D, što objašnjava koliko je vitamin D neophodan.

Postoji još jedan važan vitamin neophodan našem organizmu. Ako smo vitamin D kolokvijalno zvali ‘’koštani vitamin’’, za vitamin K2 možemo reći da je ‘’majstor kalcijuma’’. On ima ulogu u održavanju zdravih kostiju i pomaže da se kalcijum ugradi u kosti, aktivacijom koštanog proteina po imenu osteokalcin. Dakle prisustvo vitamina K2, omogućava “usmeravanje kalcijuma”, što je nužno za elastičnost i čvrstinu kostiju, a istovremeno sprečava nepoželjno stvaranje kalcifikacija u krvnim sudovima, bubrezima, hrskavici i drugim tkivima.

Suplementacija vitaminom K2 potrebna je osobama sa poremećajem crevne mikrobiote, pacijentima sa hroničnim bolestima bubrega, skraćenim crevima, upalnim bolestima digestivnog trakta, cističnom fibrozom, odstranjenom žučnom kesom. NJegov manjak takođe mogu razviti osobe koje imaju jednoličnu ishranu. Izuzetno je važan svim osobama koje su u riziku za osteopeniju i osteoporozu.

Zdravo starenje je više od pukog broja godina. Fizička aktivnost ima višestruke koristi za zdravlje, uključujući prevenciju hroničnih bolesti, smanjenje rizika od povreda, očuvanje mentalnog zdravlja i podršku koštanom zdravlju. U kombinaciji sa suplementacijom fizička aktivnost može igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i kvaliteta života tokom starenja.

Foto: promo

K2D3® VIVA je prirodni preparat koji sadrži najoptimalniju formu vitamina K2, povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3® VIVA omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima.

Dajte svojim godinama priliku da budu samo broj i živite zdravo i ispunjeno!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas