Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега се остеопороза јавља чешће у менопаузи: Позната докторка открива која је најбоља превентива

Са специјалистом ендокринологије Доц. др Милином Танчић-Гајић, разговарамо о томе због чега се остеопороза јавља у периоду менопаузе и на који начин се може открити на време.

1650545065_PR-naslov.jpg
Доц. др Милина Танчић-Гајић, специјалиста ендокринологије
Oglas

Хиљаду година пре нове ере, просечан животни век жене био је само 18 година, у 19. веку мање од 30% жена је дочекало 51. годину, а данас у развијеним земљама просечан животни век жене се ближи 90-тој години. Привилегију да старимо споро и здраво омогућава нам савремена медицина.

Са продужењем животног века, савремена жена проведе последњу трећину, а некад и половину свог живота у менопаузи. Менопауза представља период који настаје годину дана после последње менструације и траје до краја живота. Од круцијалног значаја за настанак менопаузе је промена хормонског статуса, због смањене функције јајника. Због пада концентрације естрогена долази до појаве бројних симптома: промене расположења, нервозе, раздражљивости, плачљивости, несанице, пада либида, губитка концентрације, слабљења памћења, варијације крвног притиска, добијања на телесној тежини, сувоће коже и слузокоже. Основни прицип ендокринолошког лечења је додавање хормона који недостају, а у менопаузи су то естроген и прогестерон.

Игнорисање тегоба у менопаузи може довести до кардиоваскуларних болести, психичких поремећаја, остеопорозе и смањења квалитета живота.

Остеопорозу карактеришу губитак коштане масе, односно коштане густине са оштећењем коштаног ткива. Остеопороза напредује са годинама и не боли све до тренутка настанка прелома костију.

Од остеопорозе болује више од 200 милиона жена. Свака трећа жена у менопаузи, и сваки пети мушкарац старији од 50 година имаће у свом животу прелом због остеопорозе. Кости постају „порозне“ и зато су склоне прелому, типично и након минималне или неприметне трауме као што су пад, подизање терета или продуженог кашља. Најчешћи су преломи кичмених пршљенова, кука и подлактице, али и ребара, карлице и надлактице. Бол у леђима, погрбљеност и смањење висине може бити знак прелома кичмених пршљенова.

Фото: Промо

Остеопорозу не треба схватити олако, јер се након прелома и принудног остајања у кревету, непокретности повећава ризик за зачепљење крвних судова тромбом, што може довести и до смртног исхода.

Данас је остеопороза у порасту због продуженог животног века, удружених болести, употребе лекова који негативно утичу на коштану масу, лоших животних навика (пушења, конзумирања алкохола и веће количине кафе, исхране са мање калцијума уз смањену физичку активност), као и због недостатка витамина Д. Са уласком у менопаузу, не смањује се само коштана густина, него и мишићна маса, која се такође доводи у везу са недостатком витамина Д.

Главна улога витамина Д је одржавање нормалног нивоа калцијума и фосфора у крви и доброг здравља костију.

Витамин Д је моћан хормон који се може стварати у кожи, након правилног излагања сунчевој светлости или се може уносити путем исхране.

Зашто жене у менопаузи имају недовољно витамина Д?

Данас се жене мање излажу сунцу. Због развијене свести о неповољном утицају сунчања на старење коже и у најгорем случају на настанак рака коже, када су на сунцу оне обавезно користе креме са заштитним фактором. Са годинама, кожа има мању спососбност да ствара витамин Д3, што уз недовољан унос храном, изискује његову надокнаду суплементима.

Колико витамина Д има у организму?

Ниво се одређује мерењем концентрације у крви. У зависности од степена недовољности, а имајући у виду факторе ризика и удружене болести, лекар одређује дозу, учесталост и начин надоканде витамина Д3.

Витамин К2

Витамин К2 је изузетно важан за добро здравље костију. Он спречава таложење калцијума у зидовима крвних судова и на тај начин помаже да се спречи настанак атеросклерозе. Наиме, за уградњу калцијума у кости важна је беланчевима остеокалцин. Витамин К2 активира остеоцалцин који уграђује калцијум у кост, повећава снагу кости и смањује ризик од прелома. Препоручена оптимална дневна доза витамина К2 је управо она која се налази у К2Д3® ВИВА софт гел капсулама. На крају, треба рећи да су клиничка и научна искуства показала да је за чврсте, јаке и здраве кости боље узимати комбинацију витаминас К2 и Д3 заједно, него сваки од њих посебно.

Доц др Милина Танчић-Гајић

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas